Поводът за отстраняването ми от поста председател на Сметната палата

...
Поводът за отстраняването ми от поста председател на Сметната палата
Коментари Харесай

Цветан Цветков: Бях отстранен заради критични доклади за някои публични предприятия

" Поводът за отстраняването ми от поста ръководител на Сметната палата бяха сериозните отчети за някои обществени предприятия и организации, които са изпратени в прокуратурата ", разгласи пред Цветан Цветков. С решение на Конституционния съд от през вчерашния ден Цветков беше възобновен на поста. Така беше анулирано решението на 48-ото Народно заседание от януари т.г.

Цветан Цветков дефинира мотива за освобождението си като „ изкуствено фиктивен скандал “. Той добави, че сега не е ясно какво се случва с отчетите на институцията, тъй като неговият правоприемник Горица Грънчарова – Кожарова, не е положила клетва и не е ясно дали актовете на Сметната палата са напълно законни.

Сред първите задания на завърналия се ръководител ще е да бъде тестван ходът на отчетите на Сметната палата, които са препратени на прокуратурата. Сред тях е и този за положението на „ Автомагистрали “, по който към този момент втора година няма никакво придвижване. Общо за последните шест години 37 от отчетите на Сметната палата са препратени към прокуратурата поради съществени нарушавания, добави Цветков.

Сред отчетите, които не са получили публичност във времето, в което Цветанов не беше ръководител на Сметната палата е и този за „ Български пощи “. В него е записано, че ръководството на сдружението е неефективно, генерира загуби и не са правени вложения в системата за осведомителна сигурност, макар че е имало планувани средства. Това съгласно Цветан Цветков е и една отпричините за огромната хакерска офанзива против сдружението през май м.г.

Цветан Цветков публично би трябвало да се върне на поста ръководител на Сметната палата три дни след публикуването на решението на Конституционния съд в Държавен вестник.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР