Поводът, който ни събра, беше продължаващата разруха в националната институция

...
Поводът, който ни събра, беше продължаващата разруха в националната институция
Коментари Харесай

Актьори и режисьори създадоха „Движение за култура” след скандалите в Народния театър

Поводът, който ни събра, беше продължаващата съсипия в националната институция Народен спектакъл. Продължаваме да желаеме оставката на шефа на театъра Васил Василев, и в това време настояваме цялата тази трагична история да не бъде свеждана единствено до персонални спорове. Ние търсим по-дълбоки аргументи за това, което се случва пред очите ни, което по никакъв начин не ни харесва, и имаме волята и силата да го променяме. Това съобщи проф. дфн Георги Каприев по време на конференция за рецесията в Народния спектакъл, съобщи БГНЕС.

Актрисата Албена Колева уточни, че се оказало, че когато шеф завоюва конкурс, той става едноличен притежател на театъра. Тя акцентира, че театрите в България не са в положително положение и уточни, че тези състезания са повода за това. По думите й Васил Василев е направил по този начин, че спорът да излезе отвън рамките на театъра. “Пропастта, която се отваря в театъра, става все по-голяма ”, означи Колева и добави, че краят на този спор не може да пристигна с уволнението на Александър Морфов, а в противен случай - с оставката на Васил Василев.
 
 Снимка: Георги Димитров

“Театърът се случва в свободната на духа на едни хора. В театъра би трябвало да влезеш с атмосфера. Атмосферата беше разрушена с едни записи, които излязоха. Да уволниш някой режисьор по Кодекса на труда, тъй като не е бил на работа два дни, е неуместно ”, безапелационна е тя.

Камен Донев прикани всички да вземат отношение. “С болежка установявам какъв брой доста хора желаят да кажат нещо, само че не го споделят ”, изясни той. Донев прикани за диалог и конструктивен дух. “Законът е нещо доста хубаво и е стожерът на едно общество, само че идва подобен миг, в който виждаме, че законът не взема решение казуса, когато той минава в морално отношение ”, акцентира той.

Лилия Абаджиева е безапелационна, че е извънредно време да бъдат спрени процесите, които влекат българската просвета към разпад. Тя сподели, че е нужен необятен спор за конструиране на промени. “Има борба, от която не трябва да се отхвърляме. Ние доста добре знаем, че носим етическа отговорност за философията на живота. Този честен прелом, който провокира тази конференция, е резултат от дълбоки процеси ”, уточни тя и добави, че би трябвало да има нов закон за театралните изкуства.
“Смятаме, че се организират ограничения и наказания, присъщи за по-далечни времена ”, разяснява още Абаджиева.

Костадин Бонев съобщи: “Културата, изкуството е неразривно обвързвано с нравствеността на всяко едно общество. Решението на днешния ден е посочено от Гео Милев, където той споделя, че хората, занимаващи се с изкуство, би трябвало да бъдат самостоятелни “, разяснява Бонев и добави, че би трябвало да " се борим за деполитизация във всички министерства ".
Актьорът Валери Йорданов изясни, че от идването на Васил Василев като шеф на Народния спектакъл са напуснали 30 души. Той акцентира, че един от главните проблеми е това, че Василев не е дал доклад на министъра. По думите му в театъра има назначения на хора, които не са експерти. “На 16 март ще има огромен митинг ”, заяви Йорданов
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР