Повишено внимание при поставяне на ваксината на AstraZeneca при жените

...
Повишено внимание при поставяне на ваксината на AstraZeneca при жените
Коментари Харесай

Председателят на Фармацевтичния съюз: Трябва да се внимава за реакциите на организма при ваксинация с AstraZeneca

" Повишено внимание " при слагане на имунизацията на AstraZeneca при дамите под 60-годишна възраст значи, че би трябвало да се имат поради реакциите и на личния организъм. Това разяснява пред bTV ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, откакто стана ясно, че е допустимо да има връзка сред образуването на съсиреци и слагането на имунизацията.

" Трябва да са бдителни, да наблюдават за болежка, тежест. За реакции, които се свързват с нежелани такива, които сега се дефинират като по-рискови като въпросната тромбоза. Това може да са даже отмалялост и главоболие, т.е. да се рапортува всяка смяна след ваксинирането ", изясни Сербезова. Тя посочи, че изключително би трябвало да внимават дами, които пушат и са имали предходни събития, свързани с тромбоза.

Проф. Сербезова добави, че е допустимо това да се включи като риск в листовката.

" Един от комитетите към ЕМА се чака да даде повече информация за рисковите фактори ", добави тя.

Според Сербезова е доста значимо да има съгласуваност сред институциите и осведоменост на хората за имунизацията. Тя добави, че ние като страна в Европейски Съюз минимум даваме и информация за нежеланите реакции, по тази причина някои страни като Англия и Германия имат рекомендации, разнообразни от нашите за имунизацията на AstraZeneca. Там имунизацията се слага с нараснало внимание на дами под 30-годишна възраст.

Проф. Сербезова разяснява и дефицита на медикаменти. Тя съобщи, че сега не се следи сходен като се изключи че има липса на едро на съответен препарат от перорални антикоагуланти. Но той може да е сменен с друга марка от медикаментите за разреждане на кръвта, има артикул, с който да се замести, сподели още тя.

След като съдът я оправда по обвиняването за всяване на суматоха, Сербезова назова случая ограничение на съществени права – право на информация, и то сензитивна, обвързвана със здравето.

" Според някои интернационалните конвенции е възможно, за да се притегли внимание към дадена значима тематика, да се изкаже такова съмнение, даже да се преувеличи. Аз в тази ситуация не го направих, а единствено споделих свои догатки, че ще има липса на медикаменти. Радвам се, че през днешния ден се обръща повече внимание на тази тематика ", добави Сербезова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР