Повишението на цени не може да доведе автоматично до по-високи

...
Повишението на цени не може да доведе автоматично до по-високи
Коментари Харесай

БЛС: По-скъпите клинични пътеки не водят автоматично до повече приходи в болниците

Повишението на цени не може да докара автоматизирано до по-високи доходи в дадена болница, в случай че по принцип няма искащи да се лекуват в нея. Това съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров пред БНР във връзка подписания през седмицата анекс към рамковия контракт за 2018 година, с който се покачват цените на някои клинични пътеки в педиатрията, неонатологията и пулмологията.

Той акцентира, че за първи път по средата на годината се трансформират цени на клинични пътеки, като по този метод пациентите ще получат по-добра грижа и ще имат по-добър достъп до лечебните заведения. Д-р Маджаров обаче посочи, че това не се отнася за извънболничната помощ като брой посоки.

Запитан дали ще се усъвършенства положението на регионалните и общинските лечебни заведения от по-високите цени на клиничните пътеки, ръководителят на БЛС уточни, че Лекарският съюз не преглежда лечебните заведения по тяхната благосъстоятелност или местонахождение. Парите в действителност се получават, в случай че има пациенти, в случай че пациентите изберат да посетят това лечебно заведение, акцентира още веднъж той.

На въпрос дали ще има ново нарастване на клинични пътеки през септември, доктор Маджаров разясни, че това ще се случи единствено в случай че има икономии.

Той подсети, че в рамковия контракт е записано, че ще се наблюдава какво се случва към 30 август и в случай че има икономии, те би трябвало да се разпределят със взаимно решение сред Лекарския съюз и Надзорния съвет. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР