Повишението е с 0,75 на сто Европейската централна банка (ЕЦБ)

...
Повишението е с 0,75 на сто Европейската централна банка (ЕЦБ)
Коментари Харесай

Европейската централна банка вдигна рязко основния лихвен процент

Повишението е с 0,75 на 100

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи главния си лихвен % със 75 базисни пункта и ескалира до ново равнище борбата си с инфлацията . Рязката стъпка е част от напъните за преодоляване на растежа на цените и свеждането му към целевата стойност от 2% в средносрочен проект.

Увеличението е най-голямото в историята на валутния блок , а с него референтната рента по депозитите на банката доближава 0.75%, което е най-високото равнище от 2011 година насам. Покачването идва в миг, когато криза в еврозоната наподобява неизбежна поради високите цени на силата. Въпреки това ЕЦБ алармира, че евентуално предстоят още покачвания.

Банката подхваща второ следващо повишаване на разноските по заемите, откакто през юли подвигна главната си рента за първи път за последните повече от 10 години. Въпреки това през август инфлацията в еврозоната доближи нов връх от 9.1% на годишна база. В същото време безработицата спадна до едно от най-ниските си равнища от 6.6% през юли, а еврото доближи 20-годишно дъно по отношение на $. Икономическият напредък на блока продължи с ненадейно високите 0.8% през второто тримесечие. Данните, наподобява, са дали убеденост на ЕЦБ да предприеме внезапното повишаване. Последното такова от същия мащаб е от януари 1999 година за техническа промяна, която да улесни въвеждането на еврото, напомня Financial Times, представен от

ЕЦБ подвига със същия ритъм и другите си два основни лихвени % . Този за рефинансиране се усилва от 0.5% на 1.25%, а по овърнайт заемите за банки - от 0.75% на 1.5%. Ръководената от Кристин Лагард институция също по този начин ревизира прогнозата си за инфлация през тази и идната година и понижи упованията си за растеж на стопанската система през 2023 година Икономисти, интервюирани от Bloomberg, считат, че ЕЦБ ще продължи с покачванията, до момента в който доближи считаното за неутрално равнище от 1.5%.

Покачването идва макар възходящите страхове, че валутният блок ще изпадне в криза през идващите месеци, до момента в който растящите цени на силата притискат бизнесите и семействата. Перспективите пред немската стопанска система са изключително мрачни заради прекомерно огромната ѝ енергийна взаимозависимост от Кремъл. Страната е запълнила оборудванията си за предпазване на газ по-бързо от плануваното, само че те няма да са задоволителни, с цел да предотвратят дефицит през зимата. Въпреки засилващите се опасения от криза обаче президентът на Bundesbank Йоахим Нагел слага борбата с инфлацията като приоритет пред икономическия напредък.

Някои обаче са скептични по отношение на успеваемостта на хода на ЕЦБ . Все още не е ясно по какъв начин паричната политика може да намали инфлация, която се задвижва основно от външни фактори от страната на предлагането, пишат анализаторите на ING Think. Дори въздействието на повишението на лихвените проценти върху инфлационните упования не е несъмнено. Днешното нарастване няма да дефинира дали еврозоната ще влезе в криза, нито нейната тежест. Тя ще зависи главно от цените на силата, считат икономистите.

ЕЦБ стартира покачването на лихвата си в отговор на инфлацията по-късно от множеството огромни централни банки. Очаква се Федералният запас на Съединени американски щати да разгласи трето следващо нарастване от 75 базисни пункта този месец, с което ще доближи диапазона 3-3.25%.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР