Повишение на цените с 31,3 на сто е регистрирано при

...
Повишение на цените с 31,3 на сто е регистрирано при
Коментари Харесай

Производството на ток е поскъпнало с 31%

Повишение на цените с 31,3 на 100 е записано при производството и разпределението на електрическа, топлоенергия и газ през август. Общият показател на цените на производител в индустрията през предишния месец се усилва със 17,9 на 100 в съпоставяне със същия месец на 2020 година, заяви Националният статистически институт. Нарастване на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, и газ - с 31,3 на 100, в добивната индустрия - с 14,1 на 100, и в преработващата индустрия - с 13,9 на 100. Общият показател на цените на производител в индустрията през август се усилва с 3 на 100 по отношение на предходния месец. Повишение е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, и газ - с 12,7 на 100 и в преработващата индустрия - с 0,4 на 100, до момента в който в добивната индустрия е регистрирано понижение - със 7,4 на 100.

Имахме доста срещи с бизнеса, с ресторантьорите и туризма, обстановката е доста комплицирана. Бизнесът е доста обезпокоен поради внезапното повишаване на тока. Това разяснява пред Българска национална телевизия служебният министър на стопанската система Даниела Везиева. По думите ѝ напъните на служебния кабинет са ориентирани към това да се трансформират разпоредбите, тъй че да се балансира пътят сред крайния консуматор и продавача на ток. Една от ограниченията на държавното управление е основаването на така наречен " клирингова къща ", съобщи Везиева. Според нея това ще подкрепи салдото сред всички участници в тази договорка. Това е задача, която е сложена на Министерството на стопанската система и на Министерството на финансите. Везиева разяснява и мярката, с която ще бъдат подпомагани с 50 лв. производителите за всеки нужен мегаватчас електрическа енергия. Тази мярка не наподобява задоволителна за компаниите, които са огромни консуматори на електрическа енергия, сподели министърът.

Предишните ръководещи са декларирали в Европейски Съюз като дата за затваряне на българските въглищни централи 2036 година " Ние би трябвало да се борим този период да бъде продължен, само че в това време това произвеждане би трябвало да бъде проведено дейно, с понижаване на нездравословните излъчвания по този начин, че да можем да понесем цената, тъй като излъчванията нарастват непрестанно ", съобщи президентът Румен Радев в Кърджали, където посети предприятия със значение за локалната стопанска система. Той добави, че период за затваряне на въглищните централи не може да уточни, само че те би трябвало да работят оптимално дълго.

Само две са ВиК сдруженията в страната, които могат да се оправят с рекордния растеж в цените на електрическата енергия за бизнеса, предвижда президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. По думите му това са сдруженията в София и Бургас, а в останалите близо 50 проблемите занапред ще се задълбочават, което може да приключи с банкрут. " Електроенергията има значителен дял в разноските на ВиК сдруженията у нас. В обстановката на доста високи цени на електрическата сила решаващо за образуването на цената на услугата, която дават, се оказва по какъв начин се добива самата вода - посредством помпи или благодарение на гравитацията ", напомни той. Димитър Манолов посочи, че в случай че сега цената на тока е от порядъка на 300 лв. за мегаватчас в разхода на водоснабдителните предприятия, от тях регулаторът КЕВР признава единствено 70 лв. като разход.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР