Повишение на тока за битовите клиенти може да има от

...
Повишение на тока за битовите клиенти може да има от
Коментари Харесай

Енергиен експерт: 1 млрд. лв. са взети от Фонда, може да има увеличение с около 20% на тока

Повишение на тока за битовите клиенти може да има от 1 юли т. година когато се минава на свободния пазар и се отстрани КЕВР като определящ цените. За това предизвести енергийният специалист Еленко Божков в изявление пред БНР.

Какво ще се случи с цената на електрическата енергия за битови консуматори от 1 юли т. година когато тя ще се дефинира от Министерски съвет, изясни някогашният зам.-министър на енергетиката в предаването „ 12+3 “. Той предвижда, че нарастването може да бъде към 20%.

При либерализиране на цените на пазара на дребно на ток ще се отстрани КЕВР.

„ Регулаторът определяше цена за битовите консуматори въз основа на ролята на НЕК като публичен снабдител, от 1 юли се отстранява тази роля на НЕК и цената за бита до декември 2025 година ще се дефинира на контролирана база от държавното управление. Като тази цена заляга в бюджета на страната. КЕВР, както до момента, ще дефинира цени за достъп до мрежите – преносна и разпределителна “, изясни енергийният специалист.

Той още не знае дали ще дефинира планирана пазарна цена на ток, „ тъй като тази роля – базовата, която ще дефинира Министерски съвет ще е планирана “.

„ Но не знам от институциите на изпълнителната власт ли ще се прави това или от самостоятелния регулатор КЕВР. В преходния интервал до 2025 година е планувано, разликата от прогнозната базова цена на държавното управление и цената на пазара – цена на борсата, тази разлика да се компенсира от Фонда за сигурност на електроенергийната система “, изясни Еленко Божков.

Той напомни, че „ терзания се появиха и от Румен Радев с неговото несъгласие “:  Президентът върна закона за енергетиката точно с тези претекстове, че е допустимо цените да се променят, тъй че да не могат да се компенсират от Фонда, тъй като няма задоволително пари във фонда и има някакви аргументи, които не дават опция да се съберат пари във фонда.

Божков заяви, че на тази година, на 22 февруари, Министерски съвет е взело решение, с което „ утвърди планирани доходи на този фонд, оцени ги на 2,6 милиарда лева за 2024 година “

„ От тази сума 2,2 милиарда лева би трябвало да са доходи от търговията от свободните емисионни квоти на въглероден диоксид, които България продава на европейските енергийни тържища. Сега цените на квотите са стабилно ниски. В отчета на КЕВР от 2023 година бяха 85  до 100 евро на квота, а в този момент са 60 - 65 евро и то са стабилно ниски. Това значи, че в този фонд ще се съберат 600 млн. лева по-малко пари “, разяснява Еленко Божков.

Енергийният специалист напомни, че 800 млн. лева бяха прибрани от фонда от финансовия министър Асен Василев и вкарани в бюджета, с цел да се понижи дефицитът на бюджета и да влезе в рамките, с цел да може България да кандидатства за еврозоната.

„ Единственият метод да се попълни фондът, в случай че се върне единият милиард “, счита Божков и призна, че се надява в новия кабинет министър на енергетиката да е от ГЕРБ.

„ Всички приказваме едно и също и считаме, че от 1 юли т. година, в случай че няма различен метод да се компенсира Фонда, единственият метод е да се върне още веднъж тази такса на обществото, което ще натовари всички консуматори с едни 20 лева на мегават часа и това приказва за нарастване на цените към 20% за битовите консуматори. Елементарна сметка направих за панелен апартамент и тя е за нарастване с към 8 лева на месец в случай, че се заплаща обикновено 40 лева на месец за ток “, предизвести Еленко Божков.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР