Повишена инфлация и забавяне на икономическия растеж - това ще

...
Повишена инфлация и забавяне на икономическия растеж - това ще
Коментари Харесай

БНБ: Без риск за банките у нас

Повишена инфлация и закъснение на икономическия напредък - това ще бъдат икономическите последствия върху България поради глобите против Русия, съобщи гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев в изявление за “24 часа ”.

По думите му “в България, за разлика от други европейски страни, нямаме съветски банки. Ето за какво банковият ни бранш е изолиран откъм директни опасности, произлизащи от войната в Украйна ”.

Радев съобщи, че " банките у нас имат нищожен дял (под 0.5%) на кредитни експозици, привлечени средства и финансови преводи от и към Русия. "

Според гуверньорът ни няма опасения за отсрочване на процеса за присъединение на страната ни към еврозоната на 1 януари 2024 година

 Европейски Съюз
" При новите развития този развой би трябвало да продължи по-решително, в сравнение с до момента. Нека не забравяме, че същите гласове за отсрочване се чуваха и във връзка с присъединението на страната към Европейския банков съюз, и на лв. към Европейския валутен механизъм, които се случиха в разгара на коронавирус рецесията.

Имаме всички шансове да се присъединим към еврозоната на 1 януари 2024 година Технически сме подготвени да създадем това, което би трябвало да се направи. Необходима е само действителна, а не декларативна политическа воля, защото в последна сметка става въпрос за политическо решение. И тук приказваме освен за съответни изгоди, а за стратегическата принадлежност и посока на развиване на страната ", разяснява въпроса Радев.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР