Повишаването на температурите допринася за цялостно влошаване на състоянието на

...
Повишаването на температурите допринася за цялостно влошаване на състоянието на
Коментари Харесай

Австралия публикува тревожен доклад за климатичните промени

Повишаването на температурите способства за изцяло утежняване на положението на околната среда в Австралия и утежнява естествените бедствия, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на държавен отчет.

Климатичните промени също по този начин водят до постепенно размразяване на равнището на нежните високопланински райони на големия островен континент и в същото време способстват за окисляването на океаните и покачването на морското ниво.

Климатологът Иън Лоу назова отчета " плашещ сигнален сигнал " за Австралия, чийто стопански напредък зависи значително от износа на газ и въглища.  

" Мащабът на измененията демонстрира, че заздравяването на енергийното ни ползване е незабавен приоритет. Необходимо е също по този начин да понижим износа на въглища и газ ", споделя откривателят. 

В отчета се показва, че откогато от 1910 година се води статистика, климатът в Австралия се е затоплил приблизително с 1,47 градуса Целзий. 

Министърът на околната среда Таня Плиберсек сподели, че отчетът дава мотив за размисъл и ускорява нуждата от незабавни дейности във връзка с климата.

През последните години Австралия претърпя поредност от рискови метеорологични феномени, свързани с повишението на световните температури. 

През тази година на доста места имаше мощни стихии, проливни дъждове и наводнения, които лишиха човешки животи.

През 2019 година и 2020 година опустошителни горски пожари бушуваха в югоизточната част на страната в продължение на няколко месеца, причинявайки големи вреди. 

Големият бариерен риф е подложен на " избелване " от 2016 година вследствие на стоплянето на температурата на водата.

" Тези промени се случват с все по-бързи темпове. Последното десетилетие беше белязано от рекордни крайности, довели до естествени бедствия, които се изострят от антропогенното (причинено от човека) изменение на климата ", се споделя в отчета. 

Миналата седмица министър-председателят Антъни Албанезе разгласи, че страната му кандидатства за хазаин на срещата на високо ниво през 2026 година, в устрема по този метод да усъвършенства имиджа на Австралия, за която се счита, че изостава в битката с климатичните промени. 

Климатолозите приканват страната " бързо и нападателно " да понижи въглеродните си излъчвания, с цел да ограничи спомагателното утежняване на положението на околната среда, породено от изострянето на рисковите метеорологични феномени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР