Повишаването на основните заплати на работещите в лечебните заведения, съгласно

...
Повишаването на основните заплати на работещите в лечебните заведения, съгласно
Коментари Харесай

Министърът на здравеопазването не може да влияе пряко върху заплатите на медиците

Повишаването на главните заплати на работещите в лечебните заведения, според Колективния трудов контракт в бранш " Здравеопазване ", подписан на 12 април 2022 година,  е доста мъчно постижимо в безусловно всички лечебни заведения. Болниците нямат бюджети и авансово изчислени бюджетни заплащания, а главната част от приходите им се образува от осъществена и регистрирана към НЗОК активност. Опит за сходна директна интервенция върху структурата и организацията на работната заплата, без авансово финансово обезпечаване на ограниченията, крие огромни опасности за системата, осведоми МНЗ.

Решението на предходното държавно управление и министърът на опазването на здравето Асена Сербезова да се намесят и да наложат по заповеднически път правила на установяване на работната заплата, не е финансово аргументирано. Решението не кореспондира с настоящата нормативна уредба и даже не е съобразено със спецификите в структурата и активността на обособените болнични заведения, които би трябвало да се регистрират при всеки обособен случай, се споделя в прессъобщението.

Припомняме, че според Закона за лечебните заведения, без тези по член 5, алинея 1 от ЗЛЗ, са търговски сдружения. Министърът на опазването на здравето не може да въздейства върху образуването на трудовите хонорари на работещите в лечебните заведения. В тази посока е и определението на Върховния административен съд (ВАС), с което се стопира осъществяването на част от текстовете за повишение на заплатите в лечебните заведения, записани в анекса към Националния рамков контракт. От Върховен административен съд са безапелационни, че рискът лечебните заведения да бъдат оставени без задоволителен финансов запас е действителен и непосреден.

Настоящият екип на Министерство на здравеопазването поддържа напълно настояванията за нарастване на заплатите на работещите в бранша. Това е и повода екипът да си сложи за съществена цел търсенето на устойчиви решения за повишение и адаптиране на възнагражденията на работещите в лечебните заведения съгласно динамично изменящата се икономическа конюнктура.

Във връзка с идното сключване на новите национални рамкови контракти за медицински и за дентални действия, които ще работят през идващите три години, Министерството на опазване на здравето ще се стреми към обезпечаването на по-голям финансов запас за лечебните заведения, което значи и по-високи заплати за заетите в бранша, допълват от МНЗ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР