Повишаването на минималната работна не е лява политика. Така коментира

...
Повишаването на минималната работна не е лява политика. Така коментира
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Повишаването на минималната работна заплата не е лява политика


Повишаването на минималната работна не е лява политика. Така разяснява в „ Лице в лице “ служебният вицепремиер Атанас Пеканов заложената корекция в Бюджет 2022. Според него последната дума е на Народното събрание, само че поради комплицираната политическа обстановка е трябвало служебния кабинет да изготви финансова рамка за идната година.

„ По доста посоки това е една допустима мярка. На академично равнище виждаме по-скоро положителни резултати. Тя упражнява напън върху всички заплати, тъй че приходите да се усилват. Да, може да има отрицателни резултати, само че те са лимитирани “, съобщи Пеканов.

По думите му изтеглените през тази година заеми са в границите на държавния бюджет, те не са били непредвидени и изключителни. А сходна политика се следва от всички страни по света, с цел да се подтиква стопанската система поради пандемията.
Пеканов изясни, че през 2022 година страната ни ще получи към 290 млн. лева евросредства по програмата REACTEU за възобновяване на бизнеса и жителите след рецесията.

Той разяснява, че се надява да се сформира постоянно държавно управление. На въпрос дали е получил покана за присъединяване в идващия кабинет, Пеканов съобщи: „ В момента партиите са в сложна обстановка, водят комплицирани договаряния по сред си и съгласно мен не са стигнали до персони и имена. Ако ми предложат, ще мисля “.



Според него по време на договарянията са разисквани целите и промените, които са заложени в Плана за възобновяване и резистентност. „ В сферата на опазването на здравето се говореше за предварителна защита. България от години получава рекомендации от Европейски Съюз и ги пренебрегва. Радвам се, че по време на договарянията са упоменати съответни промени “, уточни той.
Вицепремиерът посочи, че е нужен уравновесен метод – да порастват приходите и едновременна с това да се има поради инфлацията. „ Трябва да бъдат обезщетени хората с най-ниски приходи и тези с деца “, добави той. Попитан какво е за България „ Зелената договорка “, Пеканов уточни:

„ Това е опция, не опасност. Трябва да сме готови, тъй като институциите не постоянно са готови. Сега е моментът да защитим нашите ползи, в случай че постоянно сме срещу – това няма по какъв начин да се случи. Има неща, за които не сме подготвени, само че би трябвало занапред да стартираме да се готвим, с цел да не пострадаме “.

Пеканов не отговори съответно дали сме изгубили предплатени заплащания по Плана за възобновяване и резистентност. Добави, че тези пари не са ни обещани и че, в случай че желаеме да ги получим – би трябвало да осъществяваме съответни и работещи планове.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР