Повишаването на лихвите на Федералния резерв на САЩ може да

...
Повишаването на лихвите на Федералния резерв на САЩ може да
Коментари Харесай

Година, може по-трудна за икономиките и от 2020-та?

Повишаването на лихвите на Федералния запас на Съединени американски щати може да залее със студена вода нежното икономическо възобновяване в някои страни. Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на видеоконферентна връзка, част от провеждащият се онлайн Световен стопански конгрес.

Според нея е от основно значение Фед да комуникира ясно проектите за паричната си политика. По-високите лихвени проценти в Съединени американски щати могат да основат съществени усложнения за страните, които би трябвало да покриват задължения, деноминирани в долари.

Посланието на МВФ към тези страни е: „ Действайте в този момент. Ако можете да удължите падежа по дълга, то го направете. Ако имате валутни несъответствия, в този момент е моментът да ги адресирате “, съобщи Георгиева.

Тя сподели, че е най-загрижена за страните с ниски приходи и високи равнища на дълг, наблягайки, че две трети от тях сe намират в затруднено състояние във връзка с покриването на държавния дълг, или са в заплаха да изпаднат в такова.

От МВФ чакат световното икономическо възобновяване да продължи, само че Георгиева уточни, че то „ стартира да губи инерция “.

По тази причина тя предложи политиците да одобряват за свое новогодишно заричане „ еластичност на политиката “.

„ 2022 година е като прекосяване по пътека с трудности “, сподели Георгиева, визирайки опасности свързани с възходяща инфлация, пандемия от COVID-19 и високи равнища на дълг.

МВФ предизвести през декември, че световният дълг е достигнал 226 трлн. $ през 2020 година, регистрирайки най-голямото едногодишно нарастване от Втората международна война насам.

По отношение на инфлацията Георгиева акцентира, че обстановката е друга във всяка страна. Цените нарастват с изумителна скорост в редица страни - инфлацията в еврозоната доближи рекордните 5% през декември, през същият месец инфлацията в Обединеното кралство доближи 30-годишен връх, а показателят на потребителските цени в Съединени американски щати се увеличи с най-бързия си ритъм от юни 1982 година

„ Тази специфика е нещото, което прави 2022 година по някакъв метод даже по-трудна от 2020 година “, сподели Георгиева.

„ През 2020 година имахме сходни политики на всички места, тъй като се борихме с един и същи проблем – стопанска система в застой. През 2022 година изискванията в страните са доста разнообразни, тъй че към този момент не можем да имаме една и съща политика на всички места. Политиката би трябвало да е характерна за страната и това прави работата ни през 2022 година доста по-сложна “, добави тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР