Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на

...
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на
Коментари Харесай

Президентът обсъди Зелената сделка, Три морета и образованието с представител на Световната банка

Повишаването на конкурентоспособността на българската стопанска система зависи от потреблението на научно-образователния и човешкия капацитет на страната ни. В тази тенденция България разчита и на интернационалната експертиза и техническата поддръжка на Световната банка.

Това съобщи президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - непрекъснат представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия.

Разговорът се организира на " Дондуков " 2.

Румен Радев и Фабрицио Дзарконе разискаха нуждата от нови просветителни политики, включващи повишение уменията на учениците съгласно актуалните условия на стопанската система, както и възстановяване на квалификацията на учителите. Тема на диалога бяха и механизмите за понижаване на крайната беднотия и усилване на равенството.

На срещата бяха дискутирани също опциите и провокациите пред България, свързани с трансформацията на енергийния бранш и така наречен Зелена договорка на Европейската комисия.

" Необходима е ясна и дълготрайна тактика, която да регистрира запазването на работните места в бранша на въглищната енергетика, както и енергийната самостоятелност на страната ", съобщи президентът.

Румен Радев и Фабрицио Дзарконе бяха единомислещи, че обществените аспекти на енергийния преход би трябвало да бъдат деликатно регистрирани. Президентът уточни капацитета на България за потребление на геотермалните и речни води като перспективен и екологичен способ за произвеждане на електрическа енергия.

По време на срещата президентът и непрекъснатият представител на Световната банка у нас разискаха и превъзмогване на социално-икономическото неравноправие сред Източна и Западна Европа в подтекста на самодейността " Три морета ".

Развитието на научния, просветителния и софтуерния капацитет на района и създаването на взаимни планове за нововъведения способства за възстановяване на транспортната, цифровата и енергийна съгласуваност в района, беше маркирано по време на срещата.

Фабрицио Дзарконе посочи, че като пълновръстен член на групата на Световната банка България е извънредно скъп сътрудник на интернационалната финансова институция.

" Съвместното ни съдействие цели да се разгърне капацитета на България ", съобщи непрекъснатият представител у нас на Световната банка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР