Повишаването на доходите на гражданите остава наша основна политика в

...
Повишаването на доходите на гражданите остава наша основна политика в
Коментари Харесай

Явор Божанков: Ние сме за орязване на правомощията на главния прокурор, който за пореден път се опита да „изпере“ Борисов

Повишаването на приходите на жителите остава наша съществена политика в договарянията за нов кабинет
„Две вести имаме от Европа през вчерашния ден. България е първа в индустриалното произвеждане с над 20% растеж. Понеже сме привикнали да виждаме България първа, само че в негативните ранглисти, си коства да отбележим това. По отношение на отчета от Брюксел за върховенството на закона, отрицателните констатации са предстоящи.“ Това съобщи секретарят на парламентарната група на „БСП за България“ Явор Божанков в предаването „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria.

„Докладът ни споделя нещо, което ние доста добре знаем, само че към момента не намираме ресурса да го преодолеем – основният прокурор е безотговорен. За да получим средствата от Плана за възобновяване и резистентност, би трябвало да създадем промяна – ефикасна битка с корупцията, работещ антикорупционен орган и влезнали в действие присъди по високите етажи на властта“, добави той.

Депутатът от левицата уточни, че е трябвало още от първия ден на това държавно управление да се направи нов антикорупционен орган. „Ние сме подготвени с този законопроект, вкарахме го, само че сега не намираме поддръжка за него“, призна Божанков.

„Първият антикорупционен орган стана прочут с корупционен скандал с прословутите тераси. Очевидно е, че той не работи. Затова ние създадохме напълно нов, който е разграничен на две – едната комисия се бори единствено с корупцията, другата – с спора на ползи и нелегално добитото имущество. И най-важно – има проверяващи функционалности. Нещо, което в остарелия орган липсваше“, изясни Явор Божанков.

Той акцентира, че ръководещото болшинство среща голяма опозиция във връзка с този законопроект и позволи, че това е една от аргументите да падне държавното управление.

„Ние сме за изрично орязване на пълномощията на основния прокурор. Това е констатация, която идва от Европа, от зад океана, от неправителствения бранш, като цяло от всеки човек, който вижда, че против корупцията няма по какъв начин да се борим, в случай че нямаме ефикасни институции, а в лицето на основния прокурор още веднъж имаме вест – той за следващ път се опита да „изпере“ Борисов с някаква петорна експертиза, която оневинява някогашния министър председател във връзка с кюлчетата и пачките“, сподели още Явор Божанков.

„Цветелина Пенкова доста ясно изложи събитията и хронологията и като евродепутат възрази против привличането на европейски институции в тази местна самодейност на прокуратурата в България“, обърна внимание националният представител от Българска социалистическа партия, като напомни, че разбор на тези фотоси към този момент е изработен, който е удостоверил, че са достоверни, както и че преди е имало записи на някогашния министър председател, чиято достоверност е била доказана от самостоятелни интернационалните лаборатории. „Някак си прокуратурата тогава не откри съображение да разследва“, разяснява той.

Божанков уточни, че сега няма ефикасен механизъм основният прокурор да се проверява и посочи, че и в тази посока ръководещото болшинство е направило предложние той да се проверява и да носи отговорност по избран механизъм и от арбитър, който е назависим от него.

„БСП има един главен капитал и това е положителното си отношение към всеки един от своите сътрудници. Ние не сме влизали в нито един скандал. Имаме непокътнат разговор с всички и бихме го употребявали, в случай че получим мандата. Но по-важно е с кого не бихме говорили – това са ГЕРБ, Движение за права и свободи и „Възраждане“, защото те са част от казуса и не може да са част от решението“, сподели Явор Божанков по отношение на възможните договаряния за нов кабинет, в случай че левицата получи третия мандат от президента.

„Всички ние би трябвало да се стремим да решим проблемите, които бяха позволени в първия кабинет. Имахме една добра стратегия, едно детайлно съдружно съглашение, само че то не беше обвързано с съответни периоди. Това беше преодоляно в този момент при договарянията за първия мандат и то би трябвало да остане като принцип. Ние също ще държим на обществената политика и стопанската система. Повишаването на приходите на жителите остава наша съществена политика“, означи още той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР