Повишаването на доходите е спомогнало за високите нива на инфлацията

...
Повишаването на доходите е спомогнало за високите нива на инфлацията
Коментари Харесай

Министър Никола Стоянов: Търговските вериги слагат надценка от 80-90% на хранителните стоки

Повишаването на приходите е спомогнало за високите равнища на инфлацията у нас, с изключение на войната и енергийната рецесия, съобщи по NOVA Николай Стоянов, министър на стопанската система.
 
" Разбира се, че приходите в такава би трябвало да се подвигат. Въпросът е с какъв брой, какъв брой бързо, по какъв начин е по отношение на останалите ограничения, които са за компенсиране на високите цени ".

Според него предходната година това е довело до по-високата инфлация в България, по отношение на Европейския съюз.
" Масово определяне с по 80-90% надценка ", съобщи Стоянов, по отношение на инспекциите, които страната прави, във връзка с цените на питателните артикули у нас.
 
Ресорният министър добави, че сега служебният кабинет работи върху предложение - в случай че търговец желае да сложи надценка, по-висока от 25% върху избрана стока, той би трябвало да осведоми Комисията за отбрана на потребителите.
 
По този метод биха се лимитирали нелоялните практики, като акцентира, че държавното управление не е във война с веригите.
 
Според министъра, в случай че се понижи Данък добавена стойност на храните това едва ли ще понижи и цените на питателните артикули. Той даде образец с надценка на едни и същи артикули в България и в чужбина. Например цената на масло на една и съща марка у нас е с 40% по-висока, в сравнение с цената на същия артикул в Германия в една и съща верига магазини.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР