Повишава ли се интересът на момичетата към футбола и с

...
Повишава ли се интересът на момичетата към футбола и с
Коментари Харесай

Все повече момичета тренират футбол

Повишава ли се ползата на девойките към футбола и с какво са по-добри от момчетата в този спорт? На тези въпроси потърсихме отговор в Детско-юношеската школа на футболния клуб " Дунав " Русе.

Все повече девойки избират да упражняват футбол, с цел да потвърдят, че не отстъпват по нищо на момчетата в този спорт. Тенденцията е от последните 5-6 години, когато беше възродено женското направление към русенския футболен клуб " Дунав ".

" Сега започваме по един нов път сходно на мъжкия тим, на момчетата, да си изградим женския тим от най-ниското ходило. Първо, да имаме здрава основа, имаме тук девойки до 13 години, до 15 години, в този момент ще участваме от новия сезон в шампионата до 17 години, и до една-две години се надявам да участваме с женски тим на национално равнище ", сподели ръководителят на детско-юношеската школа Мартин Цирков.

Над 20 девойки на възраст от 10 до 15 години упражняват сега в детско-юношеската школа на футболен клуб " Дунав " Русе.

" Постоянно се записват нови, естествено не всяко дете остава, само че ползата го има. Лесно се работи с девойки, тъй като те са доста по-съзрели от момчетата в тая възраст. Доста по-координирани са, много по-изпълнителни са и най-интересното е, че те играят само от обич към спорта. Участваме в шампионатите на БФС на районен принцип в разнообразни градове в България и даже мога да кажа с горделивост, че тази година дребните са на пето място в България, доста съм удовлетворен от това развиване, оправят се доста добре. Големите също са поканени на този фестивал и сме поканени в осемте най-хубави тима също да защитим града ", описа треньорът Валентин Якимов.

" Мама ме възпламени по футбола. Тя познаваше един остарял треньор и ме записа тук в " Дунав " да упражнявам и доста ми харесва ", показа 14-годишната Александра Попова.

" От по-малка съм запалена по футбола. За мен това е най-интересният спорт и бих желала да се занимавам с него ", сподели 15-годишната Ния Костадинова.

" Всичко стартира, като играехме няколко пъти с момчетата от остарелия ми клас футбол и взех решение, че това в действителност ми харесва - да се занимавам с него, и започнах да се занимавам с него в женския тим ", описа капитанът на тима Виктория Рачева.

Българска национална телевизия: Кое е най-вълнуващото в тази игра?

" Това, че си в тима, не си индивидуалист. Че играеш дружно с другите, че даваш душата си и всичко на терена. И самите страсти, когато падаш и губиш с тима, самото пътешестване даже ", отговори тя.

Българска национална телевизия: Има ли нещо, в което сте по-добри от момчетата на терена?

" Не мога да кажа, че има нещо, в което сме по-добри. Всеки тренира и се развива по друг метод. Някои са по-добри, някои по не, само че всички се стараем и целим едно и също ", сподели Ния.

" Смятам, че сме по-сплотени и можем да се поддържаме по-добре от тях ", счита капитанът Виктория.

" Мисля, че сме по-бързи в мисленето, въпреки всичко сме и по-красиви от тях ", отговори Александра.

Момичетата не крият, че мечтаят един ден да се занимават професионално с футбол и потеглят към футболния фестивал за девойки в Стара Загора окуражени да завоюват почтено място и да потвърдят качествата си в този спорт.

Репортер: Ралица Маринова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР