Повишава ефективността при внедряване и експлоатацияИзползването на изкуствен интелект и

...
Повишава ефективността при внедряване и експлоатацияИзползването на изкуствен интелект и
Коментари Харесай

Изкуствен интелект навлиза във ВЕИ сектора

Повишава успеваемостта при внедряване и употреба

Използването на изкуствен интелект и машинното образование към този момент е относително добре усвоено в региона на възобновимата сила

Изкуственият разсъдък, машинното самообразование и роботиката могат да изиграят значима роля за по-нататъшното повишение на конкурентоспособността на плановете за вятърна и слънчева сила. Тези нови технологии могат да спомогнат с понижаване на разноските, повишение на надеждността и увеличение на производството на електрическа енергия.

Това е заключението на нов отчет, оповестен предходната седмица от международния експерт по узаконяване и ръководство на риска DNV GL, за който оповестява GreenTech.bg. Според разбора, въпреки да съществуват опасности, свързани с потреблението на ИИ, бързо разрастващата се технология би могла да донесе обилни изгоди за промишлеността на възобновимите енергийни източници.
още по тематиката
Изкуственият разсъдък към този момент се употребява в доста слънчеви и вятърни планове и може да способства с още по-полезна функционалност през идващите години, твърди обявата под заглавие „ Оползотворяване на възобновимите енергийни източници: изгодите, рисковете и бъдещето на изкуствения разсъдък в добива на слънчева и вятърна сила “.

Използването на ИИ и машинното образование към този момент е относително добре усвоено в региона на ВЕИ. Много от новите планове включват сензорни технологии, което разрешава на операторите на вятърни и слънчеви ферми да усъвършенстват автоматизирано работата на електроцентралите. Въпреки това, съгласно отчета, технологиите за оптимизация занапред ще се усъвършенстват. Изкуственият разсъдък ще се употребява доста по-широко в бъдеще, с цел да се реализира по-голяма успеваемост при внедряването, употребата и поддръжката на плановете.

“Очакваме инсталиране на повече датчици, увеличение на лесните за потребление принадлежности за машинно самообразование, разширение на технологиите за мониторинг, обработка и разбор на данни. Всичко това ще донесе повече оперативна успеваемост – и нови и ултра-ефективни бизнес модели ”, споделя Луси Крейг, шеф технологии и нововъведения в DNV GL – Energy.

Докладът планува, че през идващите години ИИ ще обезпечи редица преимущества за операторите на вятърни и слънчеви ферми. Това включва икономии от възходящото потребление на роботи за ревизиране и поддръжка, внедряване на обхождащи роботи и усъвършенствани датчици за мониторинг, потребление на модернизиран инзкуствен разсъдък за осъществяване на одити и усъвършенстване на планирането на планове, както и на самостоятелни дронове за инспекции на отдалечени обекти.

Анализът също по този начин планува, че потреблението на ИИ, самостоятелни транспортни средства и роботи може да стане необятно публикувана процедура в процеса на инсталиране. Това в допълнение ще понижи разноските в цялата промишленост. Възможен е сюжет, при който елементи от вятърна турбина или слънчев масив се транспортират от фабриката непосредствено от самостоятелни камиони, разтоварват се от роботи, слагат се върху основи, изкопани от роботи, сглобяват се и се инсталират от роботи и дронове.

Все отново в разбора се загатва и угриженост по отношение на евентуалното влияние на ИИ и автоматизацията върху работните места в бранша. Налице са и опасения за кибер-сигурността при потребление на изкуствен интелект за ръководство на енергийни планове. Докладът признава, че компаниите, които употребяват ИИ, ще би трябвало да се оправят със обвързваните с него опасности и да употребяват най-хубавите практики, с цел да подсигуряват сигурността.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР