Поверителността на 41 милиона ученици и учители е била изложена

...
Коментари Харесай

Хиляди деца „погрешно“ следени от образователни технологии


Поверителността на 41 милиона възпитаници и учители е била изложена на риск от “образователни технологии” по време на пандемията (снимка: CC0 Public Domain)

Образователни софтуерни системи, утвърдени на държавно равнище, са били употребявани по метод, който заплашва учениците, по време на пандемията. Установено е, че общо 89% от 164 утвърдени ИТ системи са довели до нерегламентирано изнасяне на персонални данни за децата.

Почти всички възпитаници по целия свят бяха принудени да употребяват просветителни технологии за по време на пандемията. За тях обаче са събирани и по-късно продавани персонални данни: контакти, клавишни комбинации и локационни данни (т.е. за местоположение). Разкритията направи Human Rights Watch (HRW). Организацията твърди, че данните са продадени за „ рекламни “ цели.
още по темата
Общо 146 от 164 софтуерни продукта за обучение, утвърдени на държавно ниво, са заплашили поверителността на децата. 199 компании вид „ трети страни ” са получавали въпросните персонални данни, заяви HRW.

Само 35 утвърдени снабдители са разкрили, че потребителските данни, които събират, ще бъдат употребявани за поведенческа реклама.

„ При неналичието на други възможности децата са били изправени пред обстановка без избор, без значение дали го осъзнават: или да посещават учебно заведение и да употребяват софтуерен артикул за обучение, който накърнява тяхната дискретност, или да се откажат напълно от продукта – и да получат неизвинени отсъствия и най-после да бъдат принудени да изоставен учебно заведение измежду пандемията “, написа HRW в своя отчет “Как смеят да надникнат в персоналния ми живот ”.

Разследването на HRW е почнало през март 2021 година, оповестява. Организацията е решила да изследва „ възхода “ на просветителните технологии, употребявани от учениците като част от използването на домашно образование по време на локдауните поради пандемията. За това свидетелстват данните, че просветителните приложения по света са употребявани за провеждането на почти 100 милиона образователни часа всяка седмица по време на пандемията.

От изследваните артикули 39 са мобилни приложения, 91 са уеб страници, а 34 са налични и в двата формата. Приложенията, работещи на системата Android на Гугъл, са в центъра на отчета. HRW показва софтуера като „ преобладаваща мобилна операционна система в международен мащаб “.

Meta също беше въвлечена в следствието. HRW е открила, че 31 уеб страницата за просветителни технологии изпращат данни до Фейсбук посредством Фейсбук Pixel – технология, която събира данни и по-късно улеснява таргетираните реклами във Фейсбук и Instagram.

Като артикули с благоприятни условия за следене са изброени: Minecraft Education Edition, Webex на Cisco, Education Perfect, Microsoft Teams, Zoom, Webex и Adobe Connect.

Приблизително 41 милиона възпитаници и учители са изложили на риск си, употребявайки просветителните технологии за отдалечено обучение по време на пандемията, заключава HRW.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР