Поведенчески експерименти показват, че жените са склонни да споделят парична

...
Поведенчески експерименти показват, че жените са склонни да споделят парична
Коментари Харесай

Жените са по-доволни, когато са щедри, мъжете - когато са егоисти

Поведенчески опити демонстрират, че дамите са склонни да споделят парична сума по-щедро, в сравнение с мъжете.
При дамите просоциалното държание или алтруизмът провокира по-силен сигнал от тъй наречените система на заплащане (или възприятието на удоволствие), а при мъжките системите за заплащане реагират по-силно на егоистичното държание.
За да добият по-задълбочена визия за това държание, невроучени от Университет Цюрих преглеждат областите на мозъка, които са дейни, когато се вземат решения от този тип. Това е първото проучване, което демонстрира, че мозъкът на мъжете и дамите реагира по друг метод на просоциално и егоистично държание, оповестява Neuro Science News.
Егоистичното държание задейства системата за заплащане по-силно при мъжете
"Системата за заплащане " е набор от структури на нервната система, способни да управляват държанието, причинявайки позитивна или негативна реакция на избрани дейности. Важна роля в тази система играят невротрансмитерът допамин, обвързван с възприятие за наслаждение.
Екипът невроучени организира два опита. В първия се включват 56 дами и мъже. За да научат по какъв начин се свързва допаминът с пропосоциалното държание, участниците са разграничени на две групи. Първата група преди началото на играта взема невролептикан амисулуприд, блокиращ допаминовите рецептори, втората група получава плацебо. След това всички участници са сложени пред избора - да вземат доста пари за себе си или да ги споделят с различен. Оказа се, че 51% от дамите и по-малко от 40% от мъжете, приемащи плацебо, избират да ги споделят. Но представителите на по-слабия пол, които одобряват препарата, са сравними по нарцисизъм с по-силния пол - единствено 45% и 44%, надлежно, са подготвени да споделят парите.
Във втория опит откривателите извършат функционална магнитно резонансна визуализация (Functional magnetic resonance imaging - fMRI) на мозъка на участниците сега, когато вземат решение дали да споделят парите. В него вземат участие 40 мъже и дами.
Стриатумът, който се намира в средата на мозъка, е виновен за оценката на премията и е деен, когато се взема решение. Резултатите демонстрират,че стриатумът по-силно се задейства в женския мозък по време на просоциалните решения, в сравнение с по време на егоистичните решения. От друга страна, егоистичните решения водят до по-силно активиране на системата за заплащане в мъжкия мозък.
И двата опита потвърдиха, че точно системата за заплащане в мозъка принуждава дамите да демонстрират по-социално държание, а мъжете да са по-егоистични.
Все още не е ясно дали тези разлики са се появили в хода на еволюцията или се дължат на разлики във възпитанието на момчетата и девойките.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР