Повечето ценители на уискито ще ви кажат, че слагането на

...
Повечето ценители на уискито ще ви кажат, че слагането на
Коментари Харесай

Станете истински уиски-сноб, като добавяте капки вода към питието си

Повечето ценители на уискито ще ви кажат, че слагането на вода във вашето обичано пиво ще промени изцяло усета му. И до момента в който си мислите, че те просто не могат да бъдат по-претенциозни, науката откри каква е истината зад прибавянето на вода в уискито.

Какво трансформира в действителност водата в уискито? Веществото, което придава неповторимия усет на всяко уиски, се назовава гваякол и то се разтваря доста по-добре в етанол (т.е. алкохолът в уискито), в сравнение с във водата. Затова съотношението сред алкохола и водата във вашата чаша ще повлияе доста за това как ще усетите усета на уискито върху небцето си.

Над 59% етанол ароматът се разпределя порядъчно отмерено през сместа. Обикновено уискито се разрежда до 40% етанол, преди да се бутилира. При това съответствие етанолът, а с него и гваяколът, плуват покрай повърхността. Ако добавите малко вода и го разредите до 27% етанол, той ще се придвижи по-лесно от сместа към въздуха като аерозол. Но точно тъй като не е в задоволително другарски връзки с водните молекули, ароматът към момента ще стои на повърхността на вашата чаша. Поради тази причина би трябвало да се поставя по малко вода в уискито, с цел да се усили действителния усет, който усещате при пиянство.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР