Повечето страни от Европейския съюз са намалили емисиите на въглероден

...
Повечето страни от Европейския съюз са намалили емисиите на въглероден
Коментари Харесай

България е на второ място в ЕС с най-рязък спад на въглеродни емисии

Повечето страни от Европейския съюз са понижили излъчванията на въглероден двуокис през предходната година, демонстрират оценки. Те означават поврат в битката с парниковите газове, откакто участници в акция приканиха за по-бързи дейности за отбягване на нездравословните последствия от изменението на климата.

Общите излъчвания в Европейски Съюз от изгаряне на нефт, въглища и газ са били с 2,5% по-ниски през 2018 година от миналата година, демонстрират данните на Евростат, като 20 от 28-те страни от блока оповестяват за съкращаване, осведоми Агенция Франс Прес.

Това е по-добре от 2017 година, когато комбинираните излъчвания са с 1,8% по-високи от 2016 година и единствено седем страни регистрират спад, съгласно статистическата работа на Европейски Съюз.

Съюзът даде обещание да понижи въглеродните си излъчвания с 40% под равнищата от 1990 година до 2030 година

“След четири години без доста понижаване на излъчванията, Европейски Съюз най-сетне стартира да върви по пътя на нулево-въглеродната стопанска система ”, сподели Уендъл Трио, оглавяващ Европейската мрежа за климатично деяние (CAN).

“За да можем да избегнем все по-екстремни метеорологични феномени, по-голяма суша, дефицит на храна и икономическо опустошаване, се нуждаем от внезапно понижаване на излъчванията всяка година ”, добави Трио.

Португалия е на първа позиция, демонстрират данните на Евростат, като записва 9% спад в излъчванията от 2017 година. Тя е следвана от България с 8,1% редукция. Ирландия е с 6,8% по-ниски индикатори, а Германия е с 5,4%. Англия е последна по ред с лек спад от 0,3% от 2017 година.

В същото време Латвия отбелязва най-слаб резултат, като е повишила излъчванията си с 8,5% по отношение на миналата година. Сред страните от блока, чиито излъчвания са нарастнали, е и Полша, която отбелязва растеж от 3,5%.

Европейски Съюз даде обещание да оглави самодейност за спасяването на Парижкото съглашение за климата, откакто Съединени американски щати, вторият по величина замърсител в света след Китай, се отдръпнаха през 2017 година

Пактът цели да резервира международното повишаване на температурите “доста под “ 2 градуса по Целзий (3.6 градуса по Фаренхайт) от прединдустриалните времена.

Германия, най-гъсто обитаемата страна в блока и тази с най-мощна стопанска система, е с максимален дял измежду обособяване на излъчвания в Евросъюза за предходната година – 22%.

Следват я Англия с 11,4%, Полша – 10,3%, Франция и Италия – с по 10%. Германия, Англия, Франция и Италия са измежду водещите стопански системи на блока и са с най-голямо население.

Полша, чието население е доста по-малко от другите най-големи замърсители, разчита на остарели електроцентрали, работещи с въглища, за съвсем цялата си електрическа енергия, поради което регистрира едни от най-високите въглеродни излъчвания в Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР