Повечето социолози виждаха в тази роля крайнодясната партия Вокс“ и

...
Повечето социолози виждаха в тази роля крайнодясната партия Вокс“ и
Коментари Харесай

Обявеният за издирване каталунски лидер Карлес Пучдемон изплува като новия балансьор в испанската политика

Повечето социолози виждаха в тази роля крайнодясната партия „ Вокс “ и на никого не му минаваше през мозъка, че в нея ще бъде каталунският сепаратистки водач в заточение Карлес Пучдемон. Той изплува като новия балансьор в испанската политика след неделните предварителни парламентарни избори, на които не се очерта явен победител.

Въпреки че дясната Народна партия (НП) претендира за правото да ръководи, откакто събра най-вече гласове на изборите, това наподобява далечна опция, като се има поради, че тя не съумя да си обезпечи безусловно болшинство, даже и с поддръжката на „ Вокс “.

Това на собствен ред дава късмет на премиера социалист Педро Санчес да се вкопчи във властта, в случай че завоюва поддръжката на няколко баски и каталунски партии, които се борят за самостоятелност. Именно тяхната парламентарна поддръжка беше основна за поддържането на неговото досегашно държавно управление на малцинството.

Дори и в този случай Санчес ще се нуждае от единодушието на партията „ Жунтс пер Каталуния “ („ Заедно за Каталуния “ – бел. ред.) – твърдолинейната сепаратистка партия, ръководена от Пучдемон, чиито седем депутатски места държат ключа за това водачът на социалистите да получи избор на доверие.

А иронията Пучдемон да бъде политическият балансьор е в това, че той избяга в Белгия, с цел да избегне правосъден развой за ролята си в несполучливия опит от 2017 година за приемане на самостоятелност на Каталуния, разпалил най-дълбоката политическа рецесия в Испания от години.

„ Единия ден си от решаващо значение за съставянето на държавното управление на Испания, а на идващия Испания издава заповед за твоя арест “, написа Пучдемон на британски в обществената мрежа „ Туитър “ във връзка последната заповед за ареста му, издадена часове, откакто станаха ясни изборните резултати.

Основана от Пучдемон, „ Жунтс пер Каталуния “ от дълго време следва тактика на борба с Мадрид, в контрастност с позицията на нейния по-умерен сепаратистки съперник – „ Републиканска левица на Каталуния “, която постоянно предлага поддръжката си на държавното управление на Санчес.

Независимо че „ Жунтс “ поддържа вота на съмнение през 2018 година (срещу тогавашния министър-председател, консерватора Мариано Рахой – бел. ред.), който изстреля Педро Санчес на премиерския пост, през 2020 година гласоподава срещу кабинета на социалиста.
„ Напълно недопустимо “
В неделя вечерта, когато станаха ясни резултатите от изборите, управлението на „ Жунтс “ даде ясно да се разбере, че няма да вземе присъединяване във връщането на Санчес на власт без нещо в подмяна, като с това провокира мигновената реакция на водача на Народната партия – Алберто Нунес Фейхоо.

„ Единствената опция на Фейхоо е Пучдемон да ръководи испанското държавно управление “, реагира Хуан Мануел Морено, който оглавява клона на Национален парк в южната самостоятелна област Андалусия.

Години наред „ Жунтс “ поставя старания да получи правото да провежда референдум за самостоятелност на Каталуния и за прошка за сепаратистките водачи, към момента търсени от испанската правосъдна система – като самия Пучдемон.

„ Няма да помогнем на Педро Санчес да стане министър-председател без нищо отсреща, нашият приоритет е Каталуния, а не това кой ще ръководи Испания. Няма да отстъпим и сантиметър “, упорства депутатката от „ Жунтс “ Мириам Ногерас.

Независимо че Санчес помилва деветима каталунски сепаратистки водачи, излежаващи дългогодишни присъди за опита за разединение през 2021 година, за водача на социалистите осъществяването на изискванията на „ Жунтс “ би било еднакво на пресичането на алената линия.

„ Би било изцяло недопустимо за което и да е държавно управление на Испания да се съгласи с някое от тези две условия… и в „ Жунтс “ го знаят “, съобщи Ана София Карденал, политолог в Свободния университет на Каталуния.
Труден баланс
Сега всичко зависи от изхода на разискванията вътре в парламентарната група на сепаратистите хардлайнери.

„ Ако „ Жунтс “ в последна сметка провокира нови избори, идва въпросът по какъв начин ще се отрази това на идващия избор за партията? Сега те умуват върху това “, показва Ориол Бартомеус, политолог от друго висше учебно заведение в Барселона – Автономния университет.

„ Ако отговорът е Да за нови избори, пред „ Жунтс “ може да се отвори опция да „ нокаутира “ противника си „ Републиканска левица на Каталуния “, чиито депутатски места спаднаха от 13 на 7 след неделните избори. И тогава „ Жунтс “ няма да направи нищо, с цел да помогне на Санчес “, споделя Бартомеус.

„ Иронията е огромна “, признава Карденал.

Тя отбелязва, че доста социалисти са „ завили надясно “ по каталунската рецесия, ядосани от решението на Санчес да помилва наказаните сепаратисти, и към момента изпитват „ същинска ненавист към Пучдемон “.

„ А в този момент излиза, че таман Пучдемон държи ключа за това кой ще ръководи Испания “, показва Ана София Карденал. (БТА)

Превод от британски език: Иво Тасев/БТА
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР