Повечето шофьори знаят какво е ESP (електронна стабилизираща програма, на

...
Повечето шофьори знаят какво е ESP (електронна стабилизираща програма, на
Коментари Харесай

Трябва ли и кога шофьорите да изключват ESP-то през зимата

Повечето водачи знаят какво е ESP (електронна стабилизираща стратегия, на британски: Electronic Stability Program). Но доста модерни водачи даже не подозират, че тяхната „ дарба за шофиране през зимата “ е главно заслугата на този електронен помощник. Има обаче значителен брой водачи, които постоянно го изключват при по-тежки зимни условия.

Като начало дано дефинираме какво е ESP. Електронната стабилизираща стратегия има за задача да поддържа колата в даден курс по време на шофиране. Главно посредством битка с приплъзването на колелата по отношение на пътя. За задачата системата употребява както прекъсване на прекомерно въртящото се колело благодарение на спирачните механизми, по този начин и понижаване на тягата от мотора.

Всъщност това, което лидерът най-често усеща, когато се задейства ESP е, че при натискате на педала на газа вместо убеден плач на мотора и набор от обороти на коляновия вал, получавате неясно „ бърборене “ на практика на луфт и - без ускоряване.

ESP е този, който „ удуши “ мотора, като открие превъртане на задвижващите колела. Именно заради тези привички на електрониката, доста водачи я изключват през зимата. Мнозина вършат това, когато колата не може да се потегли, намирайки се в снежна преспа или пък го вършат пред замръзнал скат.

В множеството случаи такива трудности могат да бъдат преодолени единствено като позволите на колелата да се пробуксуват. Но някои водачи натискат бутона „ ESP OFF “ и когато няма проблеми от този тип, а просто да покарат по заснежен, само че изцяло еднакъв път.

Тези водачи схващат (или по-скоро си мислят, че разбират) по какъв начин и за какво една кола се държи по един или различен метод на хлъзгав път. И са уверени, че те могат да я управляват съответно при всевъзможни условия, по-добре от електрониката. В по-голяма част от случаите това обаче не е по този начин. От друга страна би трябвало да знаете, че и опциите на ESP надалеч не са неограничени.

Принципно умел водач, „ играейки “ с педала на газта, може, да вземем за пример, да „ извади “ автомобил, който неконтролируемо се е плъзнал в завой. Или просто ще може да премине завоя с така наречен следен дрифт, в случай че не е имал време да се забави преди този момент до равнище, задоволително за обикновено взимане на кривата. Да, и ускорението от място с деактивиран ESP по предписание се оказва по-бързо - несъмнено, с подобаващите умения.

Като цяло обаче изключването на този електронен помощник през зимата не е целесъобразно. По-конкретно то е целесъобразно единствено в някои обстановки и то единствено за тези, които са почнали шофьорската си кариера с най-малко няколко години целогодишно шофиране на Жигули, да вземем за пример. Или са приключили курсове за рисково шофиране.

Понякога даже и с включено ESP са задоволителни няколко в действителност нервни придвижвания на кормилното ръководство, с цел да може електронният асистент да стане също толкоз безпомощен, тъкмо колкото лидера.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР