Повечето престъпления срещу дивата природа остават ненаказани, сочи доклад на

...
Повечето престъпления срещу дивата природа остават ненаказани, сочи доклад на
Коментари Харесай

Повечето престъпления срещу дивата природа остават ненаказани, сочи доклад на WWF


Повечето закононарушения против дивата природа остават ненаказани, сочи отчет на WWF, създаден взаимно с природозащитните организации " Traffic " и " Fauna & Flora International ". Това оповестиха пресцентъра на WWF - България. Сред главните заключения е, че закононарушенията против дивата природа водят до загуба на биоразнообразие и излагат на риск сигурността и икономическото развиване, а неналичието на задоволително мониторинг оставя множеството случаи неразкрити. Проучването обгръща интервала сред 2016 и 2020 година и се основава на данните на 87 институции в 11 европейски страни.  
За по-малко от 50 години са изгубени 68 % от дивите животни на планетата, като главният фактор са закононарушенията против дивата природа. Те се подреждат измежду четирите най-доходоносни престъпни действия в света и генерират доходи от 280 милиарда $ годишно, сочат данни на Интерпол. През 2021 година Съветът на Европейския съюз (ЕС) разгласи оправянето с закононарушенията против природата като един от десетте целта в битката с проведената престъпност.
Повечето от закононарушенията са свързани с противозаконното ликвидиране на диви животни - 27 %, потреблението на отровни примамки – 16 %, неразрешени способи за лов - 14 %, както и с незаконната търговия с диви животни – 13 %. Сред образците в отчета е противозаконният лов и експорт на щиглец. Птицата е считана за деликатес в някои страни като Италия и страни в Близкия Изток. Това води до „ бракониерски туризъм “ в Сърбия. В България от WWF дефинират като проблем внезапното понижаване на броя на кафяви мечки – от 411 на 329, без данни за увеличени на естествената им смъртност.
Дори и да стигнат до управляващите, закононарушенията против дивата природа не се проверяват. Средно 60 % от жалбите, получени от прокуратурата, не са довели до правосъдно произвеждане. Най-често прилаганата глоба е условното отнемане от независимост.
Сред предложенията за справяне с казуса са основаването на профилирани полицейски звена, потреблението на технологии като дронове или GPS за наблюдаване на застрашени типове, както и на кучета, подготвени да откриват токсини. Увеличаване на финансовите запаси, въвеждане на централизирана база данни, образования в полицията и правораздавателни органи и възстановяване на трансграничното съдействие биха били от огромна изгода, допълват от WWF.
В България през 2023 година институции и неправителствени организации се сплотиха за основаването на профилиран бранш „ Престъпления срещу околната среда и дивата природа ", оповестиха от природозащитната организация. Основните отговорности на новосформираното звено са свързани с оперативно-издирвателна, осведомителна, координационна и организационна активност за предварителна защита и противопоставяне на закононарушения в дивата природа. 
Една от самодейностите, които WWF провежда тази година, е за Фокусът на акцията е възобновяване на местообитания, осигуряващи дом и храна на разнообразни популации на основни за екосистемата типове. Чрез нея WWF се стреми да спомогне за построяването на бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата и нейните жители, оповестиха още от организацията. 
Българска телеграфна агенция
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР