Повечето политически групи в Европейския парламент призоваха Европейската комисия да

...
Повечето политически групи в Европейския парламент призоваха Европейската комисия да
Коментари Харесай

Лидери на пет политически групи от ЕП призоваха ЕК да вземе мерки срещу нов унгарски закон

Повечето политически групи в Европейския парламент приканиха Европейската комисия да " употребява всички налични принадлежности " против нов маджарски закон, който съгласно тях постанова ограничавания на ЛГБТ правата, заяви ДПА.

Лидерите на пет парламентарни групи приканиха в взаимно писмо председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да реагира на законодателството, което планува, наред с други неща, жителите да подават анонимни сигнали за еднополови двойки, отглеждащи деца.

Включен в модифицираните разпореждания за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нередности, в петък законът изненадващо беше блокиран от унгарската президентка Каталин Новак, доверено лице на десния министър председател популист Виктор Орбан. 

Разпоредбите включват раздел, който разрешава на хората да вършат доноси за свои съграждани по идеологически аргументи, в това число за слагане под въпрос на обичайните функции на половете, залегнали в конституцията, написа Българска телеграфна агенция.

Будапеща от години води разногласия с разнообразни институции на Европейския съюз поради нарушавания на европейските контракти, измежду които и опасения за върховенството на закона. През декември страните - членки на Европейски Съюз взеха решение да замразят към 6,3 милиарда евро (7 милиарда долара) от бюджетните средства на Европейски Съюз, предопределени за Унгария, заради опасения, че страната не се придържа към правилата на правовата страна. 

Дясноцентристката Европейска национална партия, лявоцентристката Група на социалистите и демократите, Зелената партия, демократичната група " Обнови Европа " и Групата на левицата насочиха рецензии и против маджарски проектозакон за публичното обучение. В писмото се споделя, че проектозаконът ще " ограничи фрапантно главните права " на учителите, като се цитира отчет на Унгарския хелзинкски комитет, неправителствена организация за отбрана на човешките права.

Според комитета препоръчаният закон има за цел " да отслаби още повече професионалната автономност на учителите ", като ограничи още повече " така и така илюзорната опция за стачка ".

Унгарските учители стачкуват против просветителната система на страната поради заплащането и изискванията на труд, както и поради рестриктивните мерки за изложение на рецензия към идеологическите насоки на държавното управление, както на работното място, по този начин и отвън него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР