Повечето от родителите - 85 на сто, са за присъствено

...
Повечето от родителите - 85 на сто, са за присъствено
Коментари Харесай

85 на сто от родителите са за присъствено обучение в училищата

Повечето от родителите - 85 на 100, са за присъствено образование на учениците. Това разгласи в неделя министърът на образованието Красимир Вълчев в Санаторно-оздравителния комплекс " Камчия " край Варна, където се организира конгрес на Синдиката на българските учители към КНСБ. По думите му, представени от Българска телеграфна агенция, данните са събрани посредством социологическо изследване.

Повечето от възрастните регистрират, че децата им са натрупали психическо напрежение и дефицити изключително във връзка с социализацията, добави министърът.

Според него огромен проблем за отдалеченото образование е фактът, че има доста родители, които не демонстрират отговорност към образованието на децата си. Заради това постигнатото с механизма за взаимна работа на институциите по връщането на отпаднали от системата възпитаници в класните стаи е било до известна степен заличено. Освен това част от родителите са необразовани, тъй че даже да желаят, не могат да оказват помощ на децата си.

Отделени са 176 милиона лв. по един от инструментите на Европейски Съюз, които ще бъдат ориентирани главно за пазаруване на техника за системата на междинното обучение, сподели министърът. По думите му учебните заведения към този момент имат право да употребяват икономиите си от целевите средства за хранене и за закуски за спомагателните разноски, свързани с пандемията. При някои образователни заведения тези пари ще стигнат за месец, при други - за два или за три, само че министерството е в подготвеност да оказва финансова поддръжка, добави Вълчев.

Министърът акцентира, че ще има подготвеност за " превключване " на системата от присъствено към различен вид образование, защото е доста евентуално в по-студените месеци епидемиологичната обстановка да се утежни и поради грипните вируси. Министърът на опазването на здравето ще дефинира прагови стойности за заболеваемостта и при достигането им учениците ще минават към електронно образование по общини или по области.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР