Повечето от проблемите при отглеждането на домати, като правило, са

...
Повечето от проблемите при отглеждането на домати, като правило, са
Коментари Харесай

Защо се появяват пукнатини по стъблата на доматите

Повечето от проблемите при развъждането на домати, като предписание, са свързани с нарушение на селскостопанската технология. Включително приказваме за неприятна вентилация на храстите и неналичието на разрохкване на почвата под тях, погрешно поддържане и поливане. Когато нещо се обърка, това се отразява във външния тип на доматите. Ако разбирате вярно тези сигнали, в множеството случаи казусът може да бъде решен. Това важи и за появяването на пукнатини в стъблата на растенията.

Механични повреди

Доматеният шубрак може да бъде развален инцидентно при повърхностно боравене с растението. В този случай е належащо да се третира пукнатината с розов разтвор на калиев перманганат, който ще предотврати инфекцията на стеблото.

Соленост на почвата

При мощна соленост на почвата, при горещи летни условия, листата от доматите не могат да се оправят с изпаряването на нужния размер течност, получена по време на напояването и разтворените в нея минерални соли. В резултат на това доматите се пренасищат с вода и стъблото стартира да се напуква.

За да се реши този проблем, е належащо да се контролира поливането и подхранването. В оранжерията денем би трябвало да скриете растенията от топлината със специфичен материал, през нощта да пандизите вентилационните отвори и вратата. Когато се отглеждат навън, способеното мулчиране на почвата ще помогне доста.

Некроза на сърцевината

При това заболяване по доматите се появяват кафяви петна, по листата се виждат признаци на хлороза, от пукнатините изтича бяла течност с кремав нюанс. Невъзможно е да се избави растение, коеот е наранено от некроза. То би трябвало да бъде изкопано и унищожено, с цел да не болести прилежащите домати. Почвата под растението, както и останалите домати, би трябвало да бъдат обработени с фунгициди.

Експертите поучават също лекуването с алкохолна инфузия на куркума. Чаена лъжичка надробен черен пипер и 10 г куркума на прахуляк се разреждат в 200 мл водка и се оставят за един ден на мрачно място при стайна температура. За лекуване на шубраци, тинктурата се разрежда в размер на две супени лъжици на 5 литра вода.

Скоро беше писано за аргументите за пукнатини в плодовете от домати. А също и за това по какъв начин да се оправим с казуса и кои сортове не са податливи на такова заболяване. Но да се съсредоточин тук към казуса със стъблото. Ако се съобразите с казаното нагоре, сигурно няма да имате проблем.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР