Повечето от нас поне веднъж са били на интервю за

...
Повечето от нас поне веднъж са били на интервю за
Коментари Харесай

10 въпроса с повишена трудност на интервю за работа

Повечето от нас най-малко един път са били на изявление за работа. А там задават въпроси, на които ни се желае да дадем най-хубавите отговори. Но, от време на време въпросите са толкоз изненадващи, че ни сварват безусловно неподготвени.

И по този начин, измежду шефовете на няколко огромни компании била извършена анкета какви изненадващи въпроси обичат да задават при събеседване за работа и какво дешифрират в отговорите на претендентите. Ето какво споделят те.

1.   „ Защо сте сменили X работни места за Y години? ”

Шама Кабани, създател и шеф на The Marketing Zen Group.

„ Този въпрос ми оказва помощ да схвана историята на претендента. Какво го стимулира? Защо е сменял работата си? И кое е от основно значение за него за овакантяване. Отговорът също по този начин ми демонстрира възприятието му за преданост и логиката му на разсъждения. Смята ли, че някой непрекъснато задържа кариерното му израстване (мениджмънт, директни шефове)? Или просто бързо му омръзва работното място? Няма нищо неприятно да си сменяш работата. Важното е какви са аргументите да го правиш.

2. „ Представете си, че е минала година от днешния ден, ние още веднъж сме тук, дружно и честваме триумфа, който сте постигнали на вашана служба. Разкажете ми какво сме постигнали дружно? ”

Ранди Гарути, шеф на Shake Shack

" За мен, най-важната част от събеседването е, когато претендентът ни задава въпроси. Длъжен съм да се убедя, че той в действителност е наясно с нашата компания и нейната роля и фактически желае да работи тук. Кандидатът би трябвало да има стратегическо мислене, което ще му разреши не просто да каже какъв брой добра е била годината. Той би трябвало да показа своя вероятност за развиването на компанията и то с деен принос от негова страна. "

3. „ Кога сте се чувствали най-удовлетворен/а в живота си? ”

Дик Крос, създател и шеф на Cross Partnership

" Моята изначална настройка е, че всеки претендент има нужните привички и разсъдък. Плюс това, уверен съм, умните хора с задоволителен опит бързо могат да се приспособяват във всяка нова среда, стига тя да ги въодушевява. Затова се старая да се съсредоточвам върху характера на индивида против мен, върху това, до каква степен ще се впише той в моята компания. Този въпрос ми разрешава да повеждам диалога в най-различни направления, където мога да направя паралел сред работата на претендента в компанията и това какво му е належащо, с цел да прояви и даде най-хубавото от себе си. "

4.  „ Представете си, че към този момент сме ви наели, работата доста ви харесва, получавате заплатата, за която сте мечтали. Какво друго предложение от друга компания би ви заинтригувало? ”

Иля Позин, създател на Ciplex

" Интересно ми е до каква степен парите са по-важни за даден претендент от работата на място, което му харесва. Може ли да бъде платен? Някои отговори в действителност са удивителни! "

5. „ Кой е вашият пример на подражателство и за какво? ”

Клара Ши, създател и шеф на Hearsay Social

" Отговорът на този въпрос ми разреша да схвана до каква степен претендентът е податлив към самоанализа и професионално развиване, работа над себе си. За мен тези качества са директно свързани с триумфа и упоритостта. Освен това, отговорите демонстрират и към какво се стреми претендентът. "

6. „ С какво бихте желали да се занимавате? ”

Арт Папас, създател и шеф на Bullhorn

" По формулировка допускаме, че в случай че човек заема дадена служба, то той харесва всички аспекти на работата си. Но на процедура, не постоянно е по този начин. За да получиш почтен отговор на този въпрос, от време на време би трябвало повече упоритост. Често ми се постанова да го задавам по няколко пъти, под разнообразни форми, само че отговорите постоянно си заслужават напъните. Така ми се е случвало да откривам, че хора, кандидатстващи за длъжността управител по продажбите, не са общителни, а това е главно преимущество за тази служба. "

7. „ Разкажете за плана или достижението,  което смятате за най-значимо в кариерата си до момента ”

Дебора Суини, шеф на MyCorporation

" Смятам, че този въпрос работи освобождаващо и разрешава на претендента да опише нещо забавно за себе си. Освен това отваря благоприятни условия и за други, спомагателни въпроси към него от вида „ Каква служба заемахте, когато постигнахте това? Как вашето достижение повлия на растежа на компанията? В екип ли работехте, по какъв начин триумфът повлия на този екип? ” Разговорът за обещано професионално достижение е елементарен метод да получиш спомагателна информация за претендента и неговия темперамент, за работните му привички. "

8. „ Коя е вашата суперсила... или тотемно животно? ”

Райън Холмс, шеф на HootSuite

" Веднъж, в неофициален диалог с моята домашна помощница инцидентно я попитах кое е обичаното й животно. И тя отговори: " Патицата, тъй като е спокойна на повърхността, а под водата гребе с всички сили. " Този отговор ме порази – това, в действителност е най-точното изложение на персоналния помощник на всеки началник. Затова и възприех за предписание постоянно да задавам този въпрос на изявленията за работа. Впрочем, моята домашна помощница повече от година към този момент работи в компанията ми и се оправя прелестно със отговорностите си. "

9. „ Имате ли въпроси към мен? ”

Скот Дорси, създател и шеф на ExactTarget

" Обичам да задавам този въпрос и то още при започване на събеседването. Той ми демонстрира умее ли претендентът да мисли бързо, показва равнище на готовност, инстикт като измерител на просветеност, стратегическо мислене. Смятам, че можеш да научиш за индивида повече, съдейки по въпросите, които задава, в сравнение с по отговорите, които дава. "

10. „ Разкажете ми за моментите, в които нещата не са вървели както би трябвало – план, по който сте работили е бил несполучлив или пък не е вървял по този начин, както сте го възнамерявали. ”

Тони Кноп, създател и шеф на Spotlight Ticket Management

" Този въпрос е доста елементарен, само че приказва доста. Обикновено, отговорите на този въпрос могат да бъдат разграничени в три категории: 1.) Обвинение. 2.) Самоунищожение. 3.) Възможности за израстване.

На нашата компания да вземем за пример й трябват хора, които постоянно поемат по-големи отговорности от тези, които допуска длъжността им. Затова, за мен най-важното качество при претендентите за работа е да имат вярно отношение към работата в екип.

Ако даден претендент упреква или се изрича отрицателно за някогашните си сътрудници или протипоставя персоналния си принос на работата в екип, значи няма място измежду нас.

Но в случай че видя, че откровено е подготвен да вади поучения от грешките, ще бъде добре пристигнал. "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР