Повечето от нас мислят, че добрата памет е даденост, извън

...
Повечето от нас мислят, че добрата памет е даденост, извън
Коментари Харесай

Господарката на творческото мислене

Повечето от нас мислят, че положителната памет е даденост, отвън контрола ни. Всъщност, тя може да бъде и умение, което се учи. С някои лесни трикове умственият капацитет на всеки човек може да се усъвършенства и той да стане по-креативен и новаторски. Това сигурно е предимство в света на концепциите за нови планове, артикули, маркетинг и реклама. Изобщо, в бизнеса. 

Първата стъпка се състои в това да промените начина, по който мислите за паметта си. Тя не е основана да помни имена, да открива изчезнали ключове или да складира всяка ключова дума, която в миналото сте основали. Проектирана е, с цел да работи в подтекст. Например, в случай че опитате да извършите лист на всеки зарзават, който можете да си спомните, ще напишете доста повече неща, в случай че си представяте, че се разхождате из магазин за зеленчуци.

" Паметта ви служи, с цел да ви дава информация за това какво да очаквате в света и по какъв начин да разрешавате проблеми и обстановки ", разяснява Арт Маркман – когнитивен психолог и създател на книгата " Умното мислене ". В идеалния случай, вие желаете мозъкът ви да бъде цялостен с потребна информация, която ви оказва помощ да решавате комплицирани служебни проблеми.

За да съумеете да се научите да съхранявате качествени мемоари, които ще ви създадат по-добър/а в креативното мислене, пробвайте следните неща:

1. Ангажирайте по едно и също време тялото и мозъка си.  Ако желаете да помните нови хрумвания, би трябвало да слушате добре и да се фокусирате. Първо, спрете с мултитаскинга.

Човешкият разум не може да мисли в няколко насоки по едно и също време. Той разпределя времето, изяснява Маркман. Според него, в случай че опитваме да насочим мисълта си едновременно към няколко казуса, ще се учим доста по-неефективно. Затова, с цел да подобрите паметта си даже повече, включете и тялото. Седнете с изправен тил, водете си бележки, разходете се, в случай че се почувствате изтощени. " Ангажирайте цялото си аз ", споделя Маркман. " Не сме единствено мозък в кутия. "

2. Преразгледайте три точки, които желаете да си спомняте.  Когато учим нова информация (като четем книга или участваме в семинар например) нормално съумяваме да запомним от всичко поето като данни единствено към 3 неща. За да контролирате това, което сте запомнили, правете преговор. Припомнете си трите неща, които са били от най-голямо значение за вас. Опитайте да ги запишете в аудиофайл, в дневник или ги разкажете на другар. Това ще ви помогне да ги внедрите в паметта си.

3. Обяснете си нови концепции.  За всеки бизнесмен да вземем за пример богатата памет оказва помощ да се комбинират видимо изолирани една от друга хрумвания, с цел да се откри ново решение. " За да сторите това, би трябвало да проумеете по какъв начин светът работи ", споделя Маркман. " Ще получите това знание и ще го запомните като си обясните или като обясните на някой различен по какъв начин някаква нова за вас идея работи ".

Затова, когато чуете нова концепция, огледайте се за празни места в разбирането ви за нея и пробвайте да ги попълните. Запитайте се за какво това работи. Как работи? Проверете за думи, които не разбирате в системата. Колкото по-ясна е концепцията, толкоз по-лесно ще се запомни.

Съветите изброява сп. Entrepreneur
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР