Повечето камикадзета на радикалната групировка Боко Харам са жени или

...
Повечето камикадзета на радикалната групировка Боко Харам са жени или
Коментари Харесай

Повечето камикадзета на Боко Харам са жени и деца

Повечето камикадзета на радикалната формация " Боко Харам " са дами или деца, демонстрират резултатите от проучване на Центъра за битка с тероризма при Военната академия на Съединени американски щати (Уест Пойнт), заяви РИА Новости.

В Нигерия работи радикална ислямска формация " Боко Харам ". Нейните бойци се опълчват на западните модели на обучение и целят въвеждане на шериата в цялата страна. Групировката е в основата на голям брой терористични актове, регулярно осъществявани в отговор на военната акция против нея, водена от Нигер, Камерун и Чад.

" Редица данни свидетелстват, че от 11 април 2011 година до 30 юни 2017 година " Боко Харам " е изпратила 434 терористи на 247 разнообразни цели по време на 238 офанзиви на терористи-смъртника. Най-малко 56% от тях са дами и не по-малко от 81 смъртника са съответно разпознати като деца или подрастващи ", се споделя в проучването.

Както отбелязва CNN, броят на жените-камикадзета се е нараснал след отвличането на 276 нигерийски ученички в Чибок, цитират доцент Джейсоъ Уорнер.

" Това е първата в историята терористична формация, която употребява повече дами камикадзета, спрямо мъже. Тя е в авангарда по потребление на деца като терористи-смъртници ", сподели Уорнер.


" Боко Харам " освободи 82 девойки след 3 години в плен

След договорка за замяна на пандизчии

Според създателите на проучването, има няколко аргументи за избора на дами и деца като камикадзета. Сред тях може да е и тази, че те са по-малко обискирани, а също по този начин - дамите и децата са по-възприемчиви към услията на групировката за набиране на личен състав при помощ от принуждение, " промиване на мозъка " и други способи.

 Освободиха 21 от отвлечените от „ Боко Харам” ученички в Нигерия Обновена
Освободиха 21 от отвлечените от „ Боко Харам ” ученички в Нигерия

218 остават в неопределеност

Припомняме, през април 2014 година ислямската формация " Боко Харам " похити 276 нигерийски ученички в Чибок, в Североизточна Нигерия. Главатарят на групировката предложи девойките да бъдат разменени против всички задържани бойци, само че правитеството отхвърли. През август 2016 година бойците на " Боко Харам " разгласиха видеозапис, на който, по тяхно изказване, са заложничките, само че на фрагментите не бяха всички ученички.

 Полицаи и бойци изнасилвали жертви на „ Боко Харам” в Нигерия
Полицаи и бойци изнасилвали жертви на „ Боко Харам ” в Нигерия

В лагери, където сякаш би трябвало да получат поддръжка

Бойците обявиха, че останалите девойки са починали вследствие на авиоудари. Над 20 девойки бяха освободени през октомври м.г. с посредничеството на Международния комитет на Червения Кръст. Останалите избягаха или бяха избавени. 195 девойки се водят изчезнали. В началото на месец май управляващите на Нигерия оповестиха, че 82 ученички, похитени в Чибок през 2014 година, са освободени посредством замяна с бойци от " Боко Харам ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР