Повечето историци са съгласни, че Христос е бил истинска личност.

...
Повечето историци са съгласни, че Христос е бил истинска личност.
Коментари Харесай

5 въпроса за Исус, на които науката все още търси отговор

Повечето историци са съгласни, че Христос е бил същинска персона. Ала описаните в античните документи свръхестествени събития, свързани с живота и гибелта му, вършат разграничаването на обстоятелствата от легендата извънредно мъчно. 

Ето 5 въпроса, на които науката към момента се пробва да даде явен отговор. 

1. Кога е роден? 

Повечето християни честват раждането на Иисус на 25 декември, само че учените са съвсем единомислещи, че това не е датата, на която се е родил той. Дори годината - нормално поставяна сред 2 година пр.н.е. и 7 година пр.н.е., е въпрос на спекулации.  

През 2008 година астрономът Дейв Ренеке изрича тезата, че Витлеемската звезда може в действителност да е била рядко съединяване на Сатурн с Венера, което изглеждало като ярка светлина в небето. Изчисленията на Ренеке демонстрират, че това галактическо събитие се е случило на 17 юни през 2 година пр.н.е. Такова съединяване е настъпило също и през месец октомври през 7 година пр.н.е. 

2. Бил ли е женен? 

Някои учени считат, че е допустимо Иисус да е бил женен за Мария Магдалина. В евангелието на Филип ясно се разчитат следните думи, макар неприятното положение на манускрипта: „ Трима постоянно ходеха с Господа: Мария, неговата майка, сестра, и Магдалина - тази, която назоваха негова спътница “. В „ Евангелие на дамата на Иисус “, документ, за чието битие беше обявено през 2012 година, има част от текста, която стартира с: „ И Иисус им споделил: Жена ми… “.

3. Ходил ли е по вода? 

Има разнообразни версии за това по какъв начин Иисус е съумял да извърши това свое „ знамение “. Според някои учени той в действителност е ходил по вода, само че тогава тя е била замръзнала. По време на интервал на захлаждане, когато температурата паднала до -4 градуса по Целзий, на повърхността на Галилейското езеро може да се е образувала частична ледена кора, която мъчно се забелязвала. 

4. Кога е починал? 

Няколко източника разказват гибелта на Иисус и неговото разтягане на кръста. Според християнските евангелия небето притъмняло - като знамение или предвещание за тежките времена, които предстоят. Астрономи показват, че е допустимо гибелта на Иисус да е съвпаднала със слънчево затъмнение през 29 година или друго през 33 г.  

5. В Торинската плащаница ли е бил увит?

Автентичността на Торинската плащаница към момента е оспорвана и дебатирана в научните среди. Радиовъглеродни проби, извършени в три разнообразни лаборатории през 80-те, посочили, че артефактът е на 800 години и евентуално е изработен през междинните епохи - сред 1240 година и 1390 година Тази оценка, несъмнено, не се признава от всички учени. 

Ново проучване от тази година сочи, че е допустимо неутронни предавания по време на антично земетресение в Йерусалим да са основали облика в плащаницата и да са изменили градежа, тъй че да наподобява като феодален фалшификат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР