Повечето и собственици на автомобили са спокойни за зимната експлоатация

...
Повечето и собственици на автомобили са спокойни за зимната експлоатация
Коментари Харесай

Защо е важно да караме колата през зимата: 6 причини

Повечето и притежатели на коли са спокойни за зимната употреба на своите коли. По-добре е да се предвижите в студа с кола, в сравнение с да харчите доста пари за такси или да стоите по спирки и да се бутате в претъпкани транспортни средства. Но измежду водачите има и такива, които заключват колата за зимата в гаража, с цел да я предпазят от отрицателни последствия в суровото време.

Но в реалност автомобилът не обича да стои на едно място - той би трябвало непрекъснато да се употребява, тъй че всички негови системи да работят вярно.

Ето шест съществени аргументи, заради които придвижването през зимата е потребно за положението и дълголетието на автомобила ви.
 Снимка 329277
 

1. Акумулаторът съкратява живота си

Акумулаторната батерия зарежда електрическата бордовата мрежа на автомобила, даже когато моторът не работи. Химичните реакции протичат в него, без да стопират. Ето за какво, с течение на времето, той остарява във всеки случай - без значение дали карате колата постоянно или не. Освен това, заради дългия престой, ресурсът на батерията се понижава. Причината е огромната степен на разреждане и надлежно неналичието на презареждане.

Ако оставите колата за цялата зима с неизключени клеми, батерията доста бързо ще се разреди. Това ще отнеме не повече от два месеца. В най-хубавия случай презареждането ще помогне за възкръсване на батерията. И в случай че нямате шанс, ще би трябвало да похарчите пари за нов батерия.
 Снимка 219928
 

2. Спирачната система се поврежда

Много е значимо да карате колата си през зимата - тогава спирачната система ще действа устойчиво. А и тя, апропо, по никакъв начин не обича да стои бездейна. Дори в случай че колата е оставена за цялата зима в гаража, спирачните дискове и барабаните ще бъдат покрити с наслойка, а фрикционните накладки ще стартират да се отдалечават от металната основа на накладките.

Но това не е всичко. Бездейният престой води до разтягане на водещите спирачни механизми, заклинване на кабелите на ръчната спирачка и появяването на разяждане при спирачните цилиндри.

Това води до обстоятелството, че когато тръгнете на път пролетта вашата спирачна система няма да е в добре работещо положение. А може да се наложи да поправите или промените и много нейни елементи.
 Снимка 212192
 

3. Каучуковите детайли се утежняват

Много детайли на автомобила са направени от гума и пластмаса - това са тръби, уплътнения, гуми. И когато не се употребяват, те стартират да почерняват и губят първичната си форма.

И в случай че гумените произведения по време на естествена работа на автомобила регулярно се смазват с механически течности, то при дълъг престой те остаряват още по-бързо.

Освен това, при дълготрайно стоене на едно място без придвижване, даже гумите губят формата си. Те стават квадратни. За да одобряват истинската форма, те се нуждаят от известно време. Но при по-голяма дисторция, тогава гумата най-вероятно ще би трябвало да бъде заменена с друга.
 Снимка 586822
 

4. Климатикът стартира да работи погрешно

Сервизните експерти не инцидентно предлагат от време на време включване на климатика през зимата. Тази система също не обича дългите паузи. Тръбите и компресорът би трябвало да се смазват с масло, което е разтворен в хладилния сътрудник.

При дълъг престой маслото стартира да се оттича. Тръбите, както и фугите, се оголват, което води до загуба на уплътнение и щета на компресора. Защото, откакто се включи, за известно време системата ще работи на изсъхнало.

Паузата в използването на климатика също води до разяждане на затягащата плоча на електромагнитния съединител. В резултат на това тя стартира да не се притиска компактно.
 Снимка 322180
 

5. Маслата губят свойствата си

Моторното масло и това, което се налива в скоростната кутия, в последна сметка губи свойствата си. Ето за какво, съгласно предписанията, маслото би трябвало да се сменя всяка година. Честотата на замяна не зависи от пробега.

Също по този начин е неприятно, че след по-дълъг престой моторът започва на изсъхнало - по това време маслото от главата на блока изцяло се е оттекло в картера, тъй че няма маслен филм по частите.

6. Купето ръждясва по-лесно

Автомобилите ръждясват, без значение дали непрекъснато са в приложимост или стоят. Даже, когато колата се ръководи всекидневно, купето се унищожава по-бавно.

Защо е по този начин? Когато автомобилът се движи, тялото се вентилира - по време на шофиране и по време на работа на вентилационната система на кабината, въздухът се задвижва през скрити кухини и влагата се изхвърля или по-бързо се изпарява. В резултат на това кондензът не се натрупва в кухините и не корозира купето. Освен това скоростта на разяждане се забавя при устойчиво ниски температури. И това е още една причина да карате автомобила през зимата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР