Повечето хора знаят още от училище, че има пет основни

...
Повечето хора знаят още от училище, че има пет основни
Коментари Харесай

Учени откриха шести основен вкус, който се разпознава от езика

Повечето хора знаят още от учебно заведение, че има пет съществени усета - сладостен, солен, кисел, горчив и умами. Но е време да се пренапишат учебниците, защото учени от Университета на Южна Калифорния са разкрили нов усет, оповестява „ Дейли мейл “

Те настояват, че езикът реагира на амониевия хлорид по подобен метод, че той би трябвало да се смята за шести главен усет.

Амониевият хлорид - или нишадър - не се употребява необятно по света, само че намира приложение в медицината при лекуване на ангина, бронхит, болно гърло, синузит и астма. В кулинарията се прибавя най-много в бонбоните със сладостен корен. Ако живеете в скандинавска страна, този усет ви е прочут и може би ви харесва, споделя професор Емили Лиман, теоретичен началник на проучването.

От десетилетия учените знаят, че езикът реагира мощно на амониев хлорид. Досега обаче механизмът, който стои зад тази реакция, оставаше неразбираем.

Известно е, че белтък, наименуван OTOP1, е виновен за откриването на кисели усети и екипът се поинтересувал дали амониевият хлорид също може да задейства OTOP1. За да ревизират това, те въвели съответния OTOP1 ген в лабораторно отгледани човешки кафези, тъй че клетките да създават протеина OTOP1. След това те изложили тези кафези на въздействието на киселина или амониев хлорид и измерили реакциите им.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР