Повечето хора знаят, че най-високият връх в света е Еверест.

...
Повечето хора знаят, че най-високият връх в света е Еверест.
Коментари Харесай

10-те най-високи върхове в света

Повечето хора знаят, че най-високият връх в света е Еверест . А какъв брой хора знаят кой е шестият по височина?
Предлагаме на вашето внимание 10-те най-високи върхове в света!

10. Анапурна
Анапурна е масив в Хималаите, състоящ се от 30 планини на 6000 метра. Когато споделяме „ Анапурна “, ние в действителност се отнасяме за единственият връх в масива с надморска височина над 8 000 метра (Анапурна I - 8 091 м).
Исторически казано Анапурна и поддържащите върхове в масива са едни от най-трудните и рискови планини за нанагорнище в света. Съотношението обреченост към върха на Анапурна е в действителност ужасяващо - 32%. Планината се намира в северния централен Непал и за първи път е изкачена през 1950 година от френска експедиция, ръководена от Морис Херцог и Луи Лашенал.
9. Нанга Парбат
Нанга Парбат е деветият по височина връх в света. Неговата височина е 8,126 метра. Върхът е ситуиран в региона на Гилгит-Балтистан в Пакистан. Той се намира в най-западната точка на Хималаите и също е най-отдалеченият от запад от всички осем хиляди метра върхове в света.
Нанга Парбат е прословуто рисков рид за нанагорнище и е разгласен за „ планината палач “. За локалните върхът е прочут като Део Мир. Преведено безусловно, това значи „ Огромна планина “. През 1953 година Херман Бул, който е бил част от германско-австрийския екип за експедиция, става първият човек, който изкачва Нанга Парбат.
Една от отличителните характерности на Нанга Парбана 4600 метра височина. Лицето на Рупал, ситуирано от южната страна на върха, постоянно е наричано най-високото планинско лице в света.
8. Манаслу
Под номер осем в листата на най-високите върхове в света е Манаслу. Този връх се намира в западната централна част на Непал и е висок 8 163 м надморска височина.
Първото сполучливо нанагорнище на Манаслу се случва през 1956 година, когато японският планинар Тошио Иманиши и непалският шерпа Гялцен Норбу стигат до върха. Върхът, най-високият в област Горка, е забележителна част от историята на японския алпинизъм.
По същия метод, по който някои британци считат Еверест за своя планина, изкачването на Иманиши и последвалите изкачвания от други японски авантюристи, дават право на Япония да претендира, че Манаслу е техен връх.

7. Дхаулагири
С височина от 8 167 метра, Дхаулагири е седмаият по височина връх в света. Намира се в Непал и за първи път е обуздан през 1960 година
На 30 септември 2017 върхът е обуздан от българския планинар Боян Петров, което се оказва последното му сполучливо качване.
6. Чо Ою
Чо Ою е шестият по височина връх в света и влиза в състава на масива Еверест в Хималаите. Намира се на границата сред Непал и Тибет, на 20 км от връх Еверест.
За пръв път е изкачен през 1954 година от северозападната страна. В превод името на върха значи „ Богиня на тюркоаза “ и се смята за един от най-лесните за катерене осемхилядници. 
5. Макалу
С височина от 8 485 м, Макалу е петият най-голям връх в света. Разположен на 19 км югоизточно от Еверест, на границата сред Непал и Китай, Макалу се отличПокорен е за първи път през 1955 година от французите Лионел Терай и Жан Кузи.
Счита се за един от най-трудните за нанагорнище върхове. Последните стадии на изкачването изискват извънредно техническо скално и ледено нанагорнище.
4. Лхотце
Лхоце, с височина 8,516 метра, е четвъртият по височина връх в света. Намира се на границата сред Тибет и Непал, наоколо до връх Еверест.
Южната му стена е доста сложна за катерене. До 2003 година 243 алпинисти са покорили върха, а 11 са починали. Първото сполучливо нанагорнище на Лхотце е направено от швейцарска експедиция на 18 май 1956 година

3. Кангчендзьонга
Кангчендзьонга   е третият по височина връх на Земята. Намира се в планината Хималаи, на границата сред Сиким, Индия и Непал и е най-източно разположеният осемхилядник.
В превод името „ Кангчендзьонга “ значи „ Петте съкровищници на великия сняг “. Представлява планински масив, който се състои от пет върха, най-високият от които доближава височина от 8586 m над морското ниво.
Кангчендзьонга е заветен за жителите на Сиким и съществува импровизирано предписание изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол. Първото нанагорнище е осъществено на 25 май 1955 година от английската алпийска взаимозависимост Джордж Бенд и Джо Браун. В Непал съществува легенда, че Кангчендзьонга се населява от богиня, която не разрешава на дами да се изкачат на върха. Единствената жена, изкачила върха, е британката Джинет Харисън, която половин година по-късно умира при опит за нанагорнище на Дхаулагири.
2. К2
К2, прочут още като връх Годуин-Остен или Чхогори е висок 8 611 метра надморска височина. Намира се на границата сред Китай и Пакистан. Китайската страна на планината се смята за по-трудната и рискова страна, тъй че срещата на върха нормално се прави от страна на Пакистан.
Върхът е открит през 1856 от европейска изследователска експедиция, ръководена от Хенри Годуин-Остин. Името „ К2 “ е обещано от члена на експедицията Томас Монтгомъри, защото върхът е бил вторият, видян в Каракорум. Останалите, открити от експедицията върхове, са получили имена K1, K3, K4 и K5, които впоследствеие са сменени надлежно с имената Машербрум, Броуд пик, Гашербрум II и Гашербрум I. Въпреки че К2 също е имал локални имена, най-разпространено и употребявано е останало „ К2 “.
След Анапурна, K2 има втората най-висока степен на смъртност от осемхилядниците. Има един смъртен случай на всеки четири сполучливи изкачвания. Никой не е изкачвал K2 през зимата - макар че това скоро може да се промени. Наскоро бе оповестено, че е проведена зимна експедиция до К2 за 2020 година.

1. Еверест
Както към този момент казахме и както към този момент знаехте, връх Еверест е най-високият връх в света. Той е висок 8 848 метра надморска височина, което го прави над осем пъти по-висок от най-високата планина в Уелс (Snowdon, 1085 метра надморска височина).
Еверест е ситуиран на границата сред Непал и самостоятелния район на Тибет. Първите сполучливи алпинисти на Еверест са сър Едмънд Хилари и Тензинг Норгай през 1953 г. 
Статутът на най-голям връх в света притегля катерачи от всички категории, от най-опитните до новаци, подготвени да заплатят солидни суми на професионални планински водачи, с цел да създадат сполучливо нанагорнище. Планината не изпъква с изключителни алпинистки компликации при изкачването по общоприетия маршрут, за разлика от други осемхилядници като К2 или Нанга Парбат
Еверест е част от " Седемте срещи на върха ". Това е лист, формиран от най-високите върхове на всеки от седемте континента в света. Изкачването на всичките седем от Седемте върха е едно от висшите достижения в алпинизма.
Експедициите до върха са забележителен източник на туристически доходи за Непал, чието държавно управление изисква от експедициите позволение за нанагорнище, което може да доближи от $10 000 до $25 000 на човек, настрана другите разходи варират до към $65 000 на човек.
Условията в „ Зоната на гибелта “ са толкоз тежки, че множеството трупове са оставени там, където индивидът е умрял, и от време на време са демотивиращ фактор, защото се виждат по общоприетия и други направления за нанагорнище. Смята се, че на Еверест има над 200 мъртви тела, всички те са удивително добре непокътнати заради извънредно студените температури.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР