Повечето хора знаят, че баба ми Райна Петкова и дядо

...
Повечето хора знаят, че баба ми Райна Петкова и дядо
Коментари Харесай

Кирил Петков: Баба ми е лежала в Белене, отказала да е сътрудник на ДС: Много съм горрд с нея!

Повечето хора знаят, че баба ми Райна Петкова и дядо ми Кирил Петков са били в лагери по време на комунистическия режим, написа в персоналния си фейсбук профил съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

 

Поводът са думите на Методи Андреев, който обществено разказа връзките на семейството на претендента за кмет на София на ПП-ДБ Васил Терзиев с Държавна сигурност.

" Нещо повече - баба ми е единственият човек, отказал да бъде помощник на Държавна сигурност от ИСУЛ, където е била операционна сестра, макар риска от влизане в затвор. Една от постъпките, от които най-вече се гордееше до края на живота си.

Аз съм горделив от моята баба за това, че е имала смелостта да откаже на двамата от “шесто ”, които са я притискали 6 месеца преди да схванат, че нямат късмет да я създадат помощник. Тя постоянно споделяше “страхът е най-лошият консултант. ”

Ето какво написа Кирил Петков:

 

" Аз съм доста горделив от моята баба, по тази причина че е отказала да бъде принудена да бъде част от Държавна сигурност, само че нейната храброст не ме дефинира. Няма да е почтено да си припиша нейната храброст несправедливо. Всеки би трябвало да дефинира себе си през личните си дейности, тъй като единствено те в действителност демонстрират що за човек си.

 

И тъкмо заради тази причина поддържам Васил Терзиев на 100%. Той също не послуша страховете на тези, които му споделяха “не го прави ”. Васил е един от най-успешните младежи, който увеличи репутацията на България по света с триумфа на Телерик, направи академията, в която вложи персонални средства, движен от мотивацията да помогне на хиляди българи.

 

Защо му трябваше да влиза в политиката?

Отговорът е елементарен: от възприятие за отговорност и тъй като има куража да трансформира!

 

Мислите ли, че той не осъзнаваше, че против него ще има офанзиви и че те не бяха предвидими? Бяха. На всички нас обаче ни беше ясно, че Продължаваме промяната, Демократична България, Спаси София трябваше да се обединим към един човек, който е можещ, надпартиен, безкористен, който е управлявал хиляди хора и знае по какъв начин да реализира триумф. Повярвайте ми, с тези характерности няма доста хора, които да желаят да влязат в тази кална борба с едно единственото възприятие - възприятието за дълг.

 

Ето за какво като внук на хора, които са били в лагер, стоя зад Васил Терзиев, тъй като неговите триумфи се дължат единствено на неговите дейности, тъй като смелостта да скочи в тази мръсна борба, макар настоящия си прекрасен живот, е забележителна и най-много стоя зад него, тъй като имам вяра, че има качествата да трансформира София в в действителност прекрасен град за хората.

Отборът на смяната се усили и София ще бъде друга след идващите избори! "

 

Припомняме, че Кирил Петков описа още през 2021 година, че баба му лежала в Белене. Това предизвика писателят Христоо Стоянов да напише:

 

" Киро от Харвард в Стара Загора декларирал, че баба му е била политзатворник в Белене. По бих повярвал, в случай че първо бе споделил, че баба му е мъжка.

 

Защото в Белене няма дами лагерници(чки). Имало е на остров „ Щурчето “, само че не и в Белене, където лагерът е мъжки…

Ама за какво пък да не му повярваме – то и в Харвард няма стопанска система. И Канадското му поданство още си стои на трупчета. Язовирите му непрестанно изтичат, пък се оказва след това, че били цялостни, но за това различен път.

Също по този начин реши да си купи партия, с цел да влезе в Парламента, тъй като няма време за регистрация. Ами в случай че партията е комунистическа… Важното е да работи… Да е в придвижване, дето се вика. После ще му мисли за идеологията…

И единствено като си помисля, че хората му имат вяра на усмивката и някои биха дали своят вот и за него… "

 

 

 

Според изявления в медиите, бабата и дядото на Кирил Петков – Райна и Васил Богданови са към този момент покойници, а приживе са били начални учители в Дупница. Те се преселват в града от близкото село Грамаде. До края на живота си, даже и като пенсионери, двамата не стопират да работят, напомнят си техни съседи.


Бабата Райна при започване на 90-те години се захваща да продава банички и даже съумява да си сътвори сериозна клиентела. Кварталът я е запомнил като доста общителна и известна персона. Дори съседите настояват, че в това отношение, а също и образно, внукът й Кирил доста наподобява на нея.

Баничарницата е направена от вуйчото на политика Камен Богданов, който в тези години, незабавно след прословутите барикади в Дупница против държавното управление на Жан Виденов, е назначен за шеф на локалното „ ВиК ”. Частният си бизнес той стартира със собствен съученик-лекар, като наемат двама служащи да точат баниците.

 

Двигателят на производството обаче е баба Райна, която се захваща с възторг да продава закуските и с помощта на общителния си темперамент и многочислените си контакти, завърта непрекъснати клиенти. „ Тя не беше просто баничарка, а и душеприказчик на махалата. Хората се спираха освен да пазарят, само че и да разменят по някоя приказка с Райнето ” – напомнят си в махалата.

Дядото на съпредседателя на Политическа партия – Васил Богданов, пък е отличен градинар, описват в квартала и настояват, че той отглеждал забележителни круши. Бил занаятчия и на домашната ракия, написа Уикенд.

Майката на Кирил Петков – Венета, откакто приключва гимназия в Дупница, става студентка по българска лингвистика в Пловдивския университет. Там среща Петко Петков, бащата на Кирил, който е софиянец и в Пловдив следва биология. Студентската компания на двамата прекарва всяко лято на плаж „ Корал ”. Венета и до момента работи в Канада като библиотекарка.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР