Повечето хора свързват Мексико с текилата и гуакамолета. Оказва се

...
Повечето хора свързват Мексико с текилата и гуакамолета. Оказва се
Коментари Харесай

Мексиканска компания прави прибори от...костилки на авокадо

Повечето хора свързват Мексико с текилата и гуакамолета. Оказва се обаче, че от обичайното мексиканско авокадо могат да се вършат доста други неща, в това число и принадлежности за хранене, написа електронното издание Nowscience.

Все повече консуматори се отхвърлят от пластмасовите сламки, вилици и лъжици поради нездравословното им влияние върху околната среда. Мексиканската компания Biofase обаче предлага на пазара биоразградими принадлежности за еднократна приложимост, създадени от костилки от авокадо.

Идеята на създателя на компанията Скот Мундия го осенила още до момента в който бил студент по химическо инженерство и търсел природосъобразна опция на пластмасовите произведения за еднократна приложимост.

Той провел няколко опита, основани на правилото " проба-грешка ", в които употребявал разнообразни екзотични артикули, като семена от манго и мамей сапоте. В последна сметка, костилките на авокадото се оказали най-подходящи за производството на биопластмаса.

Цялостната разработка му лишила две години и през днешния ден в компанията към този момент работят 14 чиновници. През ноември 2019 година следва отварянето на нова фабрика, която ще може да създава по 700 тона принадлежности на месец. Мексико е най-големият производел на авокадо в света с годишни добиви от над 2 млн. тона.

Глобалният пазар на биоразградима пластмаса пък възлиза на близо 6 милиарда $ годишно, написа още изданието.

Костилките на плода са отпадъчен материал, който в множеството случаи се изгаря. Мундия обаче създал ефикасен способ, който разрешава извличането на хомогенна примес от този материал и превръщането му в биополимер.

Впоследствие той може да бъде моделиран във всякаква форма. Продуктите се разграждат изцяло за 240 дни, в случай че бъдат оставени навън или заровени подземен. За съпоставяне, на пластмасовите произведения им трябват най-малко 100 години.

Biofase е учредена през 2013 година, като първоначално произвеждала единствено суровината, която се добива от костилките на авокадото. През 2016 година Скот Мундия взема решение да започва произвеждане на лични артикули - вилици, лъжици, ножове и сламки.

На месец фабриката му създава по 130 тона принадлежности, като сламките заемат дял от 40%. 80% от продукцията се изнася за Съединени американски щати, Канада, Коста Рика, Колумбия и Перу.

За производството са нужни по 15 тона костилки дневно, които Biofase получава от американската хранителна компания Simplot.

Мундия схваща, че смяната в потребителските привички евентуално ще отнеме много време. По думите му множеството хора към момента не са склонни да дават повече пари за артикули, които са по-щадящи за околната среда.

Но все пак той е оптимист, че бизнесът има бъдеще и с времето човечеството ще става все по-чувствително към тематиката за опазването на естествените запаси. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР