Повечето хора смятат, че антибиотиците са приложими при COVID-19. Учените

...
Повечето хора смятат, че антибиотиците са приложими при COVID-19. Учените
Коментари Харесай

Само 7% от болните с COVID-19 се нуждаят от антибиотик, в България обаче се предписва при над 70%

Повечето хора считат, че антибиотиците са използвани при COVID-19. Учените в международен мащаб обаче към този момент са потвърдили, че единствено 7% от болните развиват бактериална зараза и имат потребност от антибиотик. Въпреки това у нас при над 70% от случаите той се предписва още при първите признаци. А над 40% от инфектираните пият по два и повече антибиотика. Това стана ясно по време на онлайн конференция във връзка началото на Световна седмица, отдадена на осведомеността за антимикробна устойчивост и ковид - 18 - 24 ноември 2021 година

В срещата взеха присъединяване доцент Михаил Околийски - специалист от офиса на Световната здравна организация в България, и доцент Иван Иванов - началник на Националната референтна лаборатория „ Контрол и мониториране на антибиотичната устойчивост “ към Център по заразни и паразитни заболявания.

„ През 2020 година от всички страни членки на Европейския съюз, само България покачва потреблението на антибиотици в извънболничния бранш. Става въпрос за повишение от 20-30%”, оповести доцент Иванов. Той изясни, че това нарастване е най-драстично при антибиотиците от групата на макролидите, които са животоспасяващи. Например при Азитромицина, който всеобщо се приема при инфектираните с COVID-19, използването е скочила над 100%.

Според специалистите сходна всеобща консумация в идващите години ще докара до извънредно понижена успеваемост от тези антибиотици. Така ще бъде възпрепятствано лекуването на редица болести, измежду тях са патологии при децата, полово излъчени заболявания и други

Затова Световната здравна организация работи върху различни лечения. В отчет от април тази година е посочено, че в международен мащаб се изследват 43 нови молекули, само че единствено 7 от тях са минали задоволително клинични изследвания и могат да се употребяват в практиката. Те обаче обгръщат доста тесни индикации.

„ В България обстановката стартира да става доста тревожна”, предизвести доцент Иванов.

„ Пациентите умират от вирусната пневмония, а не от бактериалната. Вече има хиляди проучвания, че използването на Азитромицин при леки и междинни случаи не повлиява по-нататъчното развиване на болестта. Има доста проучвания, които могат да разграничат бактериалната от вирусната зараза. И аз ги предлагам. Тези проби са налични в лабораториите и би следвало да се употребяват, преди да се пристъпи към антибиотик”, уточни той.

Доц. Околийски също акцентира, че нито един вирус не се повлиява от антибиотици и изрази недоумението си за какво продължава практиката лекари в извънболничната помощ, в Коронавирус зоните да се „ презастраховат”. Той е безапелационен, че антибиотиците не могат да ни предпазят от тежко протичане на болестта, в случай че стартираме да ги одобряваме профилактично в самото начало.

„ Антибиотиците не лекуват и не могат да се употребяват за профилактика против вируси. Идеята при симптоматика хората да се лекуват сами не е добра. Всеки един антибиотик би трябвало да бъде постановен от доктор. И в аптеките антибиотиците не би трябвало да се продават без рецепта, което, за жалост, се случва. А това е незаконно и предстои на наказания. Отговорността е наша. Не би трябвало да имаме вяра в суеверия, че в случай че пием това или това, ще предотвратим тежко протичане на болестта. Единственото несъмнено средство против тежко протичане на COVID-19 са имунизациите. Те са изцяло безвредни”, добави доцент Околийски.

В околните седмици следва да стартира осведомителна акция на Здравното министерство от изгодата на имунизациите. В рамките на тази акция експертите ще приказват и за антибиотичната устойчивост. „ За страдание се провалихме като общество, като управляващи в акцията хората да ни партнират в битката ни в общото здраве”, добави той.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР