Повечето хора са наясно колко важно е здравословното хранене. Неща

...
Повечето хора са наясно колко важно е здравословното хранене. Неща
Коментари Харесай

Тези съдове за готвене могат да ви убият!

Повечето хора са наясно какъв брой значимо е здравословното хранене. Неща като: какви артикули да купуваме и от къде, по какъв начин да готвим храната си, с цел да е потребна и какво и по кое време да консумираме, са известни на съвсем всички. Въпреки това не всеки знае, че съдовете, които използваме при приготвянето на храната, са съвсем толкоз значими, колкото и самата храна. Дори най-хубавите и потребни артикули, сготвени по най-здравословната рецепта могат да ни причинят съществени проблеми със здравето, в случай че съдовете, в които сме приготвили ястието, са токсични.

Кои са най-опасните съдове в кухнята ви и с какво да ги замените? Вижте тук:

1. Съдове за готвене с тефлоново покритие



Тефлонът евентуално е най-големият извършител в този лист — доста хора избират този незалепващ материал, тъй като това е комфортно, само че се оказва доста рисков.

Свойствата на тефлонови съдове се реализират с покритие от PTFE (политетрафлуороетилен), което е пластмасов полимер, който стартира да изпуска отрови при нагряване над 572 градуса по Фаренхайт. Тези токсични изпарения водят до грипоподобни признаци, наречени полимерна димяща тресчица, импровизирано известна като тефлонов грип. Те освен са рискови за хората, само че и са съдбовни за домашни любимци, като папагали.

Друго химическо съединяване, открито в тефлонови съдове за готвене, е PFOA (перфлуорооктанова киселина), което е обвързвано с няколко типа рак, в това число рак на гърдата, простатата и яйчниците. Вярва се, че PFOA участва в артикули от тефлон, само че в толкоз дребни количества, че не съставлява риск за хората. Заслужава да се означи, че това се открива и в доста други ежедневни неща.

Вместо тефлон пробвайте тази безвредна опция : кухненски съдове от същински чугун. Това е безвредна алтернатива за готвене, която в действителност устоя теста на времето. Той се затопля добре и доста отмерено. Не изпуска нищо токсично във вашата храна и в действителност е добър натурален метод да увеличите равнищата на желязото. Ако вашите равнища на желязо са добре, можете да опитате емайлирани съдове за чугун, което е също толкоз безвредно и комфортно за потребление.

2. Алуминиеви съдове и алуминиево фолио



Не е изненадващо, че използването на алуминий е толкоз необятно публикувана — като се изключи че е най-богатият метал, той също е доста мощен, лек, повсеместен и рециклируем. Това обаче не е без скрити рискове.

Алуминият е невротоксичен метал. Повишените равнища на алуминий са свързани с няколко болести на централната нервна система, в това число Алцхаймер и ALS. Макар че алуминиевите съдове нормално се покриват, покритието е склонно да се отчупи, освобождавайки токсичния метал във вашата храна.

Вместо това пробвайте тази безвредна опция: Съдове от стъкло. Това е друга безвредна опция, която си коства да разгледате. Те в никакъв случай няма да отделя нищо токсично при нагряване, издръжливи са, екологични и не задържат никакви остарели усети и миризми.

3. Медни съдове за готвене



Вероятно сте виждали медни съдове за готвене в магазините и сте забелязали какъв брой са хубави. Може да сте чували и за техните проводими свойства, които разрешават бързо и отмерено нагряване. Но знаете ли, че медта в действителност може да бъде рискова, когато се употребява в съдове за готвене?

Подобно на някои други тежки метали, медта е доста значима за човешкото здраве в дребни количества. Но несъразмерното му количество в тялото може да докара до отравяне с тежки метали. Когато медните съдове не са покрити, те могат да отделят мед при готвене на киселинни храни. Покритието им постоянно съдържа никел, който е различен отровен детайл.

Вместо това пробвайте тази безвредна опция: съдове от неръждаема стомана. Това е превъзходен вид — относително лек и резистентен на надраскване. Просто се уверете, че купувате неръждаема стомана за хранителни цели — този вид не съдържа никел или хром.

4. Кухненски съдове с керамично покритие



Кухненските принадлежности с керамично покритие наподобяват добре и дават тип на безвреден вид. В последна сметка 100% керамика е изцяло безвредна за готвене. Обаче покритието от керамика нормално крие под себе си рискови материали.

Мекото керамично покритие не е най-издръжливото и стартира да се отрязва след няколко месеца при ежедневна приложимост. Когато това се случи, оловото и кадмият, които от време на време се намират в покритието, ще се окажат в храната ви и по-късно във вашето тяло. Отравяне с олово е един от най-опасните типове железно отравяне и може да докара до болки в корема, главоболие, неплодородие и други здравни затруднения (а в тежки случаи — кома и смърт). Дори когато покритието е без олово, кухненски съдове към момента могат да съставляват заплаха — нормално е невротоксичен алуминий, който е под керамичното покритие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР