Повечето хора имат икони в къщите си, а дори и

...
Повечето хора имат икони в къщите си, а дори и
Коментари Харесай

Къде трябва да поставим иконите у дома, за да ни пазят и да носят късмет

Повечето хора имат икони в къщите си, а даже и да нямате, шансът да получите подарък икона е значителен. И по този начин идва въпросът къде тъкмо да я поставите и кои са най-удачните места. У нас, спазвайки законите на източно-православния канон, иконата би трябвало да бъде закачена на източна стена или ъгъл, тъй че да е с тил към изгрева.

Олтарът т.е. свещените част в църквата е ситуирана на изток (това е частта, където влизат единствено свещениците) и до момента в който трае службата вярващите са обърнати към олтара, т.е. на изток. Изтокът в християнството символизира Христовото Възкресение. Също по този начин добре би било пред иконата на имате кандило, което съставлява един тип респект към светеца настойник на дома.



Мястото не би трябвало да е скрито, а в противен случай - всеки, който прекрачва прага на дома, да може да вижда иконата.
 Какво символизира всяка икона  Какво символизира всяка икона  Какво символизира всяка икона  Какво символизира всяка икона
До иконата не би трябвало да има картини, фотоси, рамки с други послания, гоблени, часовници или декорации. Освен това иконата не би трябвало да се държи наоколо до радио или тв приемник.

Задължителна за всеки християнски дом е иконата, изобразяваща Христос. Тя би трябвало да е най-голямата и да стои над всички останали. Следващата в йерархията е иконата на Богородица, която стои в ляво на тази на Христос. Много фамилии имат икони на светец, който техният жанр уважава. Най-често това е светецът, на който е кръстен главата на дома.

Може да сложите и икона на Свети Мина - настойник на фамилията . Ако в фамилията има млада майка или бебе, домът се нуждае от икона на Богородица с младенеца. Ако пък има болен или човек, който дълго е боледувал и се е излекувал, тогава ви би трябвало икона на Свети Пантелеймон.



Независимо кое място ще изберете за вашата икона, църквата предлага във всеки дом да участва най-малко една икона, която ще ви припомня всекидневно на християнския морал и етикa и ще ви дала мощ и кураж във тъжни и радостни моменти.
 Вълшебните места в България, които сбъдват стремежи и лекуват  Вълшебните места в България, които сбъдват стремежи и лекуват  Вълшебните места в България, които сбъдват стремежи и лекуват  Вълшебните места в България, които сбъдват стремежи и лекуват
За още потребни и практични публикации.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР