Повечето европейци вярват, че американската политическа система е разбита, което

...
Повечето европейци вярват, че американската политическа система е разбита, което
Коментари Харесай

Повечето европейци: Китай ще изпревари разбита Америка до 10 г.

Повечето европейци имат вяра, че американската политическа система е разрушена , което ще разреши на Китай да се трансформира във водеща международна мощ в границите на десетилетие. Те считат също, че Джо Байдън няма да успее да спре упадъка на страната на международната сцена , написа " Гардиън ".

Докато мнозина приветстваха успеха на Байдън на президентските избори през ноември, от ден на ден европейци са на мнение, че не могат да се доверят на Съединени американски щати след четири години ръководство на Доналд Тръмп , сочи изследване на Европейския съвет за външна политика.

" Европейците харесват Байдън, само че те не мислят, че Америка ще се върне като международен водач ", разяснява шефът на института Марк Леонард. " Когато Джордж У.Буш бе президент, те бяха разграничени по какъв начин Америка би трябвало да употребява властта си. С влизането на Байдън в Белия дом те са разграничени дали Америка има власт въобще ", добави той.

В изследването в 11 европейски страни са взели участие 15 000 души. Проведено е в края на предходната година.

Анкетата е открила, че смяната в европейското въодушевление към Съединени американски щати по време на президентството на Тръмп е довела до отвращение да се поддържа Вашингтон при евентуални интернационалните разногласия.

Най-малко половината интервюирани считат, че държавното управление им би трябвало да остане неутрално при спор сред Съединени американски щати и Китай , до момента в който не повече от 40% във всяка страна споделят, че ще поддържат Вашингтон против Русия.

Иван Кръстев, ръководител на Центъра за демократични тактики и член на борда на Европейския съвет за външна политика, разяснява, че президентството на Тръмп е оставило дълготраен отпечатък върху отношението на Европа към Съединени американски щати. По думите му множеството европейци са скептични за опциите на Съединени американски щати да оформят света, като мнозина желаят по-независима роля на Европейски Съюз в света.

В проучването Леонард и Кръстев означават, че до момента в който над 60% от интервюираните имат вяра, че Съединени американски щати са " разрушени ", множеството правят оценка системите в Европейски Съюз и в страните им надалеч по-положително.

51% от интервюираните не са съгласни , че при Байдън Съединени американски щати най-вероятно ще разрешат вътрешното разделяне и ще оказват помощ за разрешаването на интернационалните проблеми като климатичните промени , мира в Близкия изток, връзките с Китай или европейската сигурност.

На фона на широкоразпространено възприятие за разрастващото се китайско предимство, 79% от интервюираните в Испания, 72% от репондентите в Португалия, 72% в Италия и 63% във Франция са на мнение, че Китай ще изпревари Америка като водеща международна мощ до 10 години.

32% от всички респонденти - 53% от интервюираните в Германия - считат, че след гласуването за Тръмп към този момент не могат да се доверят на американците. Само в Унгария и Полша повече хора не са съгласни с това.

Само 10% от интервюираните виждат Съединени американски щати като " благонадежден " сътрудник в областта на сигурност, който постоянно ще отбрани Европа, до момента в който минимум 60% във всяка страна от анкетата се съмняват, че страната им може да разчита на американска поддръжка при положение на рецесия.

Авторите акцентират, че геополитическите последствия от тази смяна са големи: 2/3 от интервюираните считат, че в този момент е значимо Европа сама да разчита на защитата си , в това число 72% в Португалия, 71% в Швейцария, 70% във Франция и 69% в Полша.

Най-малко половината във всяка страна избират държавното управление им да бъде неутрално при спор сред Съединени американски щати и Китай . Само 23 на 100 са на мнение, че страната им би трябвало да поддържа Вашингтон против Русия, до момента в който 59% избират да резервира неутралитет.

Между 38 и 48 на 100 от респондентите в седем страни мислят, че Европейски Съюз би трябвало да заеме по-твърда интернационална позиция по въпроси като търговията, налозите и регулациите, до момента в който множеството страни смятат, че в този момент е доста по-важно да имаш " положителни връзки " с Германия, в сравнение с със Съединени американски щати.

В 9 от 11-те страни - Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Испания и Швеция - 48% (спрямо 46% в предходни години) споделят, че политическата система на Европейски Съюз работи доста или умерено добре.

Проучването демонстрира още, че хората, които имат вяра, че националните им политически системи работят, което по-често се случва в Северна Европа от южната част на Стария континент, е по-вероятно да кажат, че Европейски Съюз е сполучлив план.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР