Повечето българи смятат, че за да е добра една заплата

...
Повечето българи смятат, че за да е добра една заплата
Коментари Харесай

Атанас Кацарчев: В България се увеличават подоходните неравенства, а 2025 г. се очаква да е много тежка

Повечето българи считат, че с цел да е добра една заплата би трябвало да бъде към 3-4 хиляди лв.. Изводът е от данни на платформата Work Talent. В същото време страната, синдикатите и работодателите ще спорят на следващия ден дали минималната работна заплата да бъде увеличена на 1077 лв.. За разминаванията сред действителност и стремежи - пред bTV говори Атанас Кацарчев - финансист и основен икономист на КТ " Подкрепа ".

По думите му в България има повишаване на подоходните неравенства - доста дребна група хора получават доста пари, а останалите – доста по-малко. Това би трябвало да сигнализира страната, че са нужни ограничения.

Статистиката сочи, че половината семейства в страната са под линията на беднотия. 1/3 от семействата са добре – не са подложени на стрес дали да си купят медикаменти или облекла. 

В битката за повдигане на минималната заплата всички работодатели са срещу с аргумента продуктивност на труда. Кацарчев обаче показва, че от работодателя зависи с каква техника се правят дейностите, защото да вземем за пример в Германия един човек копае канал с екскаватор, а не както в България пет индивида го копаят.

Исканията на синдикатите са да има прогресивно облагане и виталният най-малко да стане необлагаем. По думите му жизненият най-малко е 1500 лв..

По думите му идната година ще е доста тежка – геополитическите процеси демонстрират криза. Очаква се страната да организира стратегически политики, като покаже браншовете, които ще дърпат стопанската система, както и методът, по който това ще се случва. Трябва да има диалог бизнес – страна, съгласно Кацарчев.   

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР