Повечето българи предпочитат да гласуват с машини на изборите, отколкото

...
Повечето българи предпочитат да гласуват с машини на изборите, отколкото
Коментари Харесай

Шенген се оказва важен за повечето българи, а машинното гласуване- предпочитано

Повечето българи избират да гласоподават с машини на изборите, в сравнение с с хартиена бюлетина, до момента в който 7.5% не могат да преценяват кой вид е по-добър. А по повод за влизането на България в Шенгенското пространство обществото смята за значимо то да стане факт.

Това сочи проучване на публичното мнение на " Галъп интернешънъл болкан ". Проучването е извършено измежду 807 пълнолетни българи по метода " лице в лице " с таблети сред 24 ноември и 2 декември.

От респондентите 55% считат, че по-добре да се гласоподава главно с машини и по изключение с хартия, както бе на последните избори. 37.5% от българите избират разбъркан вариант- и с машини, и с хартиена бюлетина.
 Снимка 598803
Източник:

Според гласоподавателите на партиите " Български напредък ", " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Възраждане " е по-добре да се употребяват машини за гласоподаване на избори, до момента в който смесения вид избират последователите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Избирателите на ПГ ГЕРБ са разграничени съвсем еднообразно за двата метода на гласоподаване. Респондентите, които показват, че не биха дали своят вот за нито една партия, въпреки всичко избират машинния избор. От Gallup International показват данните за тези групи най-много като ориентир.

Младите българи, в дейна възраст, както и тези с по-висока степен на обучение са последователи на машинния избор, до момента в който пенсионерите, хората живеещи в села, както и по-слабо образованите избират смесения избор.
 Снимка 598804
Източник:

По отношение на влизането на България в Шенген  46.2% от интервюираните смятат въпроса за значим в една или друга степен. На противоположното мнение са една трета от респондентите. 21.3% от българите пък не могат да преценяват.

Младите хора и живущите в столицата дефинират тематиката за Шенген като много значима, в сравнение с по-възрастните и пенсионерите. Възрастта на респондентите се оказва от изключителна значимост и по двете тематики, само че върху нейното въздействие се наслагват и посланията на партиите.
 Снимка 598805
Източник:

От изведените данни, може да се заключи, че липсва задоволително ясно и съответно мнение по тематиката. От Gallup International напомнят, че преди седем години, тематиката с Шенген още веднъж е била на разисквана с респонденти, а за обществото тогава въпросът е бил от по-голяма значимост в съпоставяне със в този момент.

Припомняме и че проучването е от преди окончателното решение в четвъртък, че

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР