Повече цивилни са убити от афганистанските и международните коалиционни сили

...
Повече цивилни са убити от афганистанските и международните коалиционни сили
Коментари Харесай

ООН: САЩ и съюзниците са убили повече цивилни афганистанци от терористите

Повече цивилни са убити от афганистанските и интернационалните съдружни сили в Афганистан, в сравнение с от талибаните и други терористични бойци през първата половина на 2019 година, се споделя в отчет на Организация на обединените нации, представен от СиБиЕс и БиБиСи.

Докладът се отнася до цивилни, убити по време на афганистански и американски военни интервенции против въстаници, като въздушни удари и нощни нападения на скривалища. Бунтовниците постоянно се крият измежду цивилни.

Съединени американски щати публично завършва своята бойна задача в Афганистан през 2014 година, само че към момента дава сериозна въздушна и друга поддръжка на локалните държавни сили.

В отчета на Организация на обединените нации за Афганистан се споделя, че 403 цивилни са били убити от афганистанските сили през първите шест месеца на годината и още 314 от интернационалните сили, общо 717. Това е спрямо 531 убити от талибаните, филиалът ДАЕШ и други терористи през същия интервал.

НАТО разяснява, че алиансът " не се радва " и споделя загрижеността на Организация на обединените нации за жертвите измежду цивилните афганистанци.

Алиансът акцентира, че " най-хубавият метод за преустановяване на страданията на цивилните е концентриране върху политическото споразумяване на спора и да се продължат всички старания за понижаване на насилието ".

" Нашите сили на място не престават да съблюдават най-високите оперативни стандарти. Ние в детайли изследваме всяко изказване за жертви измежду цивилни и образоваме афганистанските сили за сигурност да подсигуряват, че те вземат извънредно съществени ограничения, с цел да не навредят на цивилни ", изяснява Даниеле Риджио, от пресцентър в централата на алианса в Брюксел.

Талибаните отхвърлят апелите за преустановяване на огъня, и към момента водят диалози със Съединени американски щати, ориентирани към преустановяване на 18-годишната война.

Междувременно ДАЕШ нападна силите за сигурност и шиитите от малцинствата.

" Страните в спора могат да дават различаващи се пояснения за последните трендове, всяко от които е предопределено да оправдае личната им военна тактичност ", разяснява Ричард Бенет, началник на задачата на Организация на обединените нации в Афганистан за правата на индивида, която разгласява отчета.

" Положението за елементарните афганистанци би се подобрило освен посредством съблюдаване на интернационалното филантропично право, само че и посредством понижаване на интензивността на боевете ", добавя той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР