Повече подробности за схемите на арестуваните вчера 10 служители на

...
Повече подробности за схемите на арестуваните вчера 10 служители на
Коментари Харесай

Каква е била схемата на задържаните пътни инспектори в Благоевград

Повече детайлности за схемите на задържаните през вчерашния ден 10 чиновници на ДАИ-Благовеград бяха изнесени през днешния ден на конференция от представители на Специализираната прокуратура и ГДБОП.  Вчера след арестите стана ясно, че длъжности лица са желали подкупи (от 300 до 600 евро) от транспортни компании, с цел да не сформират наказателни постановления на нарушителитe. В акцията по залавянето им са взели участие над 100 чиновници на Министерство на вътрешните работи.

 Инспекторите от ДАИ са работели в екипи по двама души и в границите на месец се прегрупирали. Транспортните компании получавали вести, че следва инспекция и какви документи би трябвало да показват. Сериозните нарушавания били прикривани, а се отбелязвали единствено леки нарушавания, с цел да се регистрира активност.

Шефовете на транспортните компании били изнудвани, с цел да не ги издадат. Налагани са им санкции в размер на 200-300 лв.. Подкупите, в размер към 300 евро на компания, били поставяни в пликове и поднасяни под документите, които би трябвало да се показват. В края на работния ден събраните пари се разпределяли сред инспекторите, изясни Даниела Начева, заместител административен началник на спецпрокуратурата, представена от Дарик.

Много от изнудваните транспортни компании са задгранични. Те давали цялостни пълномощия на счетоводни компании. В една от компаниите шефът е отказал да даде рушвет, а чиновник на счетоводната компания е плащал персонално.

През тази скица приблизително дневно пътните инспектори събирани по към 1200 евро, като работели най-малко два проверяващи екипа на ДАИ от по двама души.

Информацията за корупционната скица е постъпила от чиновници на ГДБОП в Благоевград при започване на ноември, съобщи шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Използвани са всевъзможни СРС-та. Има събрани доказателства както за предаването на подкупите, по този начин и за разпределянето им сред чиновниците.

Първоначално са били арестувани към 30 души. Засега Специализираната прокуратура е повдигнала обвинявания на 10 от тях.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев разкри, че един от арестуваните с повдигнато обвиняване е брачен партньор на прокурор от профилирания углавен съд. Друг с повдигнати обвинявания е в фамилни взаимоотношения със чиновник от Министерство на превоза. До момента няма налични доказателства роднините да са знаели, по тази причина те не са обект на следствие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР