Повече пари в помощ на родителите, които отглеждат деца с

...
Повече пари в помощ на родителите, които отглеждат деца с
Коментари Харесай

„Бюджет 2024“: Повече пари за децата с увреждания

Повече пари в помощ на родителите , които отглеждат деца с трайни увреждания, се плануват в бюджета за 2024 година Промяна в сумите не е имало от 2017-та.

Размерът на помощта, която фамилиите получават, зависи от степента на увреждане на детето. Ако нарастването се одобри, месечно сумата ще стартира от 450 лева При ТЕЛК сред 70% и 90% – ще е 570 лева, а при над 90% – 1180 лева

„ Нулев недостиг – това е постоянна беднотия и липса на вложения “, съобщи обаче финансовият министър Асен Василев

От общественото министерство са предложили растеж с близо 40%, само че утвърденото от Министерство на финансите е към 27%. Въпреки тази крачка, родители на деца с увреждания считат, че е нужно двойно нарастване.

Снимка: bTV

Синът на Евдокия е с 80% ТЕЛК, тъй като е с тежък имунен недостиг и с разстройство на речта. Според препоръчаното в бюджета от следващата година месечната помощ, която получава, ще се усили с 120 лева

Темата разяснява пред bTV ръководителят на „ Български пациентски конгрес “ Иван Димитров

„ Всички имуностимуланти и добавки за сина си заплащам безусловно сама. Няма логопед в учебното заведение, което синът ми от време на време посещава. Логопедът му е 100 лева, а без логопед не може да поддържа връзка обикновено “, изяснява Евдокия Велева.

Снимка: bTV

Майката споделя още, че тази сума не компенсира неналичието на нарастване през миналите години. „ За седем години експертите и терапиите са с най-малко 100% нарастване “, твърди майката. Затова Евдокия и други майки желаят размерът на помощта да се преразгледа, както и да се актуализира всяка година. Омбудсманът поддържа настояванията им.

Според депутатът от ПП-ДБ държавното управление е осигурило един милиард лв. повече за по-добро опазване на здравето

„ Същественият проблем е, че това е забавено като деяние – тази актуализация трябваше да се случи по-рано. И не обгръща цялата инфлация, която е насъбрана през годините. И няма механизъм, по който тези средства да се актуализират годишно “, безапелационен е специалистът Иван Дечев.

От общественото министерство обявиха, че ще предложат промени след разбор на общественото законодателство. С част от тях е допустимо помощите да се обвържат с критерии, с цел да се покачват автоматизирано.

Според нея кардиналният метод е ръководител на СОС да бъде най-възрастният общински консултант

„ Следва да се има поради обаче, че когато няма автоматизиране, има повече благоприятни условия за еластичност при установяване на съответната помощ. Например, в случай че сега  заплащанията за деца с увреждания бяха обвързани с линията на беднотия (както са някои от другите типове помощи), нарастването щеше да е минимално “, се споделя в писмената позиция на министерство на труда и обществената политика. 

Бюджетът занапред ще се преглежда в Народното събрание, където биха могли да се създадат корекции. Около 27 000 деца месечно разчитат на помощта.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР