Повече от три години над 250 души, членове на Всестранна

...
Повече от три години над 250 души, членове на Всестранна
Коментари Харесай

Кооперация в град Кричим отказва да плаща дивиденти на своите членове

Повече от три години над 250 души, членове на Всестранна потребителска кооперация „ Напредък ” в град Кричим, не могат да си получат дивидентите. Според тях актуалното управление на кооперацията е обсебило сумата от 700 хиляди лв., доход от продажбата на имущество. След дълъг правосъден развой един от съкооператорите осъжда ръковоството и дивидентът му е изплатен, само че всички останали получават отвод.

Кричим

През 2009-та година кооперацията продава голяма оранжерия за близо милион и половина лв.. Няколко години по-късно от информация в комерсиалния указател излиза наяве, че по сметки на кооперацията има 700 хиляди. Хората са обезпокоени, че активите се топят, без да има изясненост за какво. През 2014 година на общо заседание е взето решение този актив да бъде разпределен съгласно дяловото присъединяване на всеки един от членовете. УС на кооперацията обаче отхвърля с претекст, че събранието е нелегитимно. Тогава Георги Росенов завежда дело.
Георги Росенов – член-кооператор на ВПК „ Напредък ” гр. Кричим: След три години правосъдни борби аз ги осъдих и решението е дефинитивно и не предстои на обжалване. Те заплатиха моите пари заради това, че ги е боязън, че ще им запорирам сметките.
Георги изпраща правосъдното решение до други 80 член-кооператори.
Ганка Йорданова – член-кооператор на ВПК „ Напредък ” гр. Кричим: Отидохме при председателката на кооперацията да попитаме по какъв начин стои въпросът по отношение на изплащането на дивидентите. Тя ни отговори, че няма средства, в случай че имало средства тя щяла да ни изпрати уведомителни писма.Георги Росенов – член-кооператор на ВПК „ Напредък ” гр. Кричим: Влизаме в хипотезата по какъв начин на мен са ги изплатили, а на другите отхвърлят. Ние не желаеме пари от тях назаем. Ние не сме им в къщата, това е кооперация, макар че те ръководят като еднолично сдружение.
Съмненията, че парите са изхарчени, без да се дава доклад на членовете, кара Георги Росенов да подаде няколко тъжби до прокуратурата, до основния покурор Сотир Цацаров и да изпрати писма до посланиците на няколко страни.

Управителката на кооперацията в Кричим Славка Димитрова отхвърли да застане пред камерата на Българска национална телевизия с претекст, че сега Икономическа полиция ревизира всички покупко-продажби през годините. Според нея обаче пари по сметките има, само че въз основата на минал инспекционен акт тя нямала право да раздава дивиденти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР