Повече от три десетилетия в Буенос Айрес има радиостанция, която

...
Повече от три десетилетия в Буенос Айрес има радиостанция, която
Коментари Харесай

La Colifata: Радиото промени живота ми - от слушател се превърнах в главен герой

П овече от три десетилетия в Буенос Айрес има радиостанция, която се ръководи от пациенти от болничното заведение „ Борда “ - най-важната невропсихиатрична клиника в Аржентина. С стратегиите, които се стремят да включат пациентите, с цел да понижат обществената стигма, La Colifata се е трансформирала в място за срещи на разнородни персони, предава Voice of America (VOA).  

„ От 33 години, всяка събота, идваме в болница “Борда ”. Тук обсъждаме разнородни тематики - футбол, лирика, политика. Дебатираме и ви срещаме с разнообразни хора всеки уикенд ”, споделя Аналия Валота, която е координатор на радио La Colifata. 

La Colifata става първата радиостанция в света, която се води от пациенти от невропсихиатрична болница и излъчва онлайн от пространствата си, ситуирани в центъра на Буенос Айрес.  

„ Главните герои и основателите на радиото са хора, които страдат от някакво психическо заболяване. Нашата задача е по някакъв метод да облекчим страданието, което те носят ”, споделя Валота. 

Името на радиостанцията идва от жаргона „ colifato “ (любвеобилен, само че вманиачен - в дословен превод от испански ез. - бел.ред.). Това определение е явно крайната цел на La Colifata: да развива пространства, които да понижат обществената стигма по отношение на хората, получили някаква психиатрична диагноза.  

Освен това сред рекламните акции притежателите на радиото се възползват от времето, с цел да развиват други действия и да подтикват приобщаването и работата измежду пациентите на болничното заведение. 

„ La Colifata, като се изключи че ни кара да се усещаме потребни, ни оказва помощ да имаме предприятия, да работим, което за жалост отвън болничното заведение е мъчно. Тя ти оказва помощ още веднъж да придобием убеденост и самочувствие. La Colifata промени живота ми, от слушател се трансфорах в основен воин “, споделя улио Диас - пациент и член на La Colifata. 

Мечтата на тези, които съставляват La Colifata, е да разширят радиото в други провинции на страната и да основат дигитален канал, който ще им разреши да разширят обсега на наличието си. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР