Повече от сто водещи експерти в роботиката и изкуствения интелект,

...
Повече от сто водещи експерти в роботиката и изкуствения интелект,
Коментари Харесай

Роботите-убийци са невиждана заплаха за човечеството, предупредиха експерти

Повече от 100 водещи специалисти в роботиката и изкуствения разсъдък, измежду които създателят на " Тесла " Илон Мъск, приканиха Организация на обединените нации да предотврати основаването на " роботи-убийци ".

116 души са се подписали под отворено писмо, в което предизвестяват, че бързото развиване на самостоятелни оръжия слага света пред невиждани до момента рискове.

" Има заплаха самостоятелните смъртоносни оръжия да бъдат третата гражданска война във военното дело. След като един път бъдат развити, те ще разрешат въоръжените спорове да се водят в невиждано огромен мащаб и със скорост, неразбираема за хората. Те могат да се употребяват за тероризъм; в ръцете на деспоти и терористи да бъдат използвани против почтени хора, да бъдат хакнати и накарани да работят в нежелани направления. Нямаме време. Отворим ли един път кутията на Пандора, ще бъде мъчно да я затворим. "

Организация на обединените нации към този момент разгласи основаването на група от държавни специалисти по смъртоносните самостоятелни оръжия, чиято първа среща трябваше да се организира през днешния ден. Но тя бе отсрочена, защото някои страни не са платили финансовите си отговорности към организацията. Това провокира острата реакция на учените, които настояха Организация на обединените нации да удвои напъните си за провеждането на срещата, отсрочена за ноември.

Писмото бе публикувано и при започване на Международната конференция за изкуствения разсъдък (IJCAI), която стартира през днешния ден в Мелбърн. Преди две години над 1000 участници в нея подписаха писмо, предупреждаващо за голямата опасност от това. Сред тях още веднъж бе Илон Мъск, както и съоснователят на Apple Стив Возняк и физикът Стивън Хокинг. Сега към текста се причисли към съоснователят на компанията за изкуствен интелект на " Google " - DeepMind, Мустафа Сюлейман.

Какво е " робот-убиец "

Напълно независимо оръжие, което може да избира цели и да работи против тях, без да има потребност от човешка интервенция, обяснявя Би Би Си. Те към момента не съществуват, само че технологията напредва толкоз бързо, че скоро ще бъдат основани. Според някои специалисти това ще отнеме години, а не десетилетия, както се смяташе до неотдавна.

Съпротива

Миналата година Етичният съвет на суверенния фонд на Норвегия на стойност 830 милиарда $ предприе изненадваща стъпка – публично предизвести фирмите по света да не развиват роботи, които могат да убиват. Норвегия има толкоз огромен върховен фонд, че има 1.3% от акциите на всички компании по света и законите я задължават да съблюдава избрани етични правила, когато влага.

" Това е почтено предизвестие ", сподели тогава ръководителят на съвета Йохан Андресен пред " Ройтерс ". " Да развивате технология за различаване на рака е добре. Но в случай че адаптирате тази технология за следене на избран субект в избрана конюнктура, в случай че си сътрудничите с други, с цел да създадете самостоятелно оръжие, не се изненадвайте, в случай че ви следим изкъсо ".

През 2015 година Мъск, дружно с Питър Тиел от PayPal и Сам Алтман от Y Combinator, основа компанията OpenAI, която създава изкуствен интелект, само че слага акцент над гаранциите, че той няма да се обърне против човечеството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР