Повече от седмица след изборите, обществото е в неведение какво

Повече от седмица след изборите, обществото е в неведение какво ...

Какво да чакаме от новия парламент? Ключовият играч мълчи


Повече от седмица след изборите, обществото е в неведение какво да очаква занапред, най-вече поради мълчанието на втората политическа сила "Има такъв народ". Именно партията на Слави Трифонов е с ключова роля в новия парламент, след като първата политическа сила ГЕРБ се очертава да остане без каквато и да е парламентарна подкрепа за формиране на правителство.

Всеки момент се очаква президентът да обяви датата, на която да свика 45-ото Народно събрание. Най-вероятно това ще се случи още тази седмица. Предположенията са, че "Има такъв народ" (ИТН) ще върне мандата за съставяне на правителство, тъй като още преди изборите обяви, че би правила такова само с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Трите формации обаче нямат необходимото мнозинство. Сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов, който е и партиен заместник на лидера Трифонов, вече отхвърли предложението на БСП да подкрепи кабинет на ИТН.

Преди да се стигне обаче до процедурата с мандатите, новоизбраният парламент трябва да избере свой председател, ръководство, комисии. Освен това мнозина очакват някакви спешни законодателни инициативи, включително промени в изборния закон, така че ако се стигне до предсрочни избори, те да са по нови правила.

Към момента от партията на Трифонов няма никакъв знак дали планират нещо и какво.

Обяснението е, че Трифонов се е изолирал с коронавирус. Заместниците му обаче също мълчат, както и новоизбраните депутати от партията, сякаш това е най-висшата политическа ценност.

Източник: mediapool.bg