Повече от седем хиляди души от цялата страна дефилираха на

...
Повече от седем хиляди души от цялата страна дефилираха на
Коментари Харесай

7 хиляди души се включиха във фестивала ``Симитлия - Древната земя на кукерите`` - Общество

Повече от седем хиляди души от цялата страна дефилираха на 19-то издание  на фестивала „ Симитлия – Древната земя на кукерите “ в Симитли. В празника се включиха повече от 30 групи, които демонстрират колорита на маскарадните костюми от разнообразни краища на България.

Председателят на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров поведе една от най-многобройните кукерски групи - тази на  квартал Ораново, която наброява над 150 участника, а самият Вилимир Александров е неин началник.

" Разнообразието от персонажи – старци, мечка и мечкар, младоженка и младженец, поп и присъщите за нашия край кукерски костюми, направени от кози кожи, вършат групата извънредно забавна за локални и посетители. Групата се състои от дребни и огромни пазители на традицията, която се предава от потомство на потомство ", разказва състава на орановци изданието Simitli Info.



Маскарадните игри събират сурвакарските групи от всички обитаеми места в общината, както и гостуващи от Кюстендилско, Пернишко, Пазарджишко, Пловдивско и други области на страната.

Фестивалът е извънредно огромен и тази година се организира за деветнадесети път. Началото се слага през 2003 година, само че през 2021 година не се организира, заради поради пандемията от ковид и обвързваните с нея ограничавания. Юбилейното издание ще е следващата година и чакаме да бъде още по-мащабно, да вземат участие повече групи, в това число и групите от чужбина, които в последните няколко години ни липсват, сподели пред Българска телеграфна агенция кметът на града Апостол Апостолов.

За двете десетилетия, в които се организира „ Симитлия – Древната земя на кукерите “, фестивалът се утвърждава измежду известните маскарадни игри в страната. С доста обич и предпочитание вършим фестивала, има някаква магия, която събира групите тук, събира феновете и става нещо неповторимо, сподели още Апостол Апостолов.

Отличия за участниците тази година имаше, въпреки уредниците да не излъчват в това издание на игрите групи на първо, второ и трето място. Всяка от групите от обитаемоте места в община Симитли беше отличена за приноса си в развиването на фестивала и съхранението на традициите, а децата получиха медали за присъединяване. Всички групи бяха оценени от жури, а за всяка имаше премия за маска, костюм, пресъздаден бит, бройка на групата или друго, с което участниците са впечатлили журито.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР